Președinția României la Consiliul U.E.

23-24 mai 2019 O EUROPĂ MAI SIGURĂ - ÎNTÂLNIRE A CONSILIULUI DE ADMINISTRAȚIE AL EUROPOL, LA BUCUREȘTI

În perioada 23 - 24 mai 2019, în contextul deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Poliția Română a organizat întâlnirea Consiliului de administrație al Europol (Europol Management Board).

22 mai 2019 - Consiliul de administrație al CEPOL s-a întrunit la București, în cadrul celei de-a 6-a reuniuni, pentru a discuta despre implementarea unei noi metodologii de pregătire a personalului responsabil cu aplicarea legii

Dezbaterile au avut în vedere experiența acumulată de Agenție până în prezent, ținându-se cont de aspecte ce pot fi îmbunătățite, inclusiv de ordin administrativ, precum și adaptabilitatea cursurilor de formare în funcție de evoluția situațiilor operative

16 mai 2019 - Întâlnirea grupului de experți pentru controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase (SEG)

În perioada 14-16.05.2019, la Sibiu, s-a desfășurat cea de-a șaptea întâlnire a grupului de experți pentru controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase (SEG), organizată împreună cu seminarul pe tema aplicării directivei SEVESO la amplasamentele din domeniul depozitării subterane a gazului natural.

24 aprilie 2019 - (eu-LISA) găzduieşte evenimentul intitulat “Soluţii operaţionale de trecere a frontierelor maritime şi terestre în mod continuu şi securizat”

Astăzi, 24 aprilie 2019, Agenţia europeană pentru gestionarea operaţională a sistemelor informatice la scară largă în spaţiul de libertate, securitate şi justiţie (eu-LISA), găzduieşte, la Bucureşti, evenimentul intitulat “Soluţii operaţionale de trecere a frontierelor maritime şi terestre în mod continuu şi securizat”, organizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

19 aprilie 2019 - Material informativ pentru presă cu privire la evenimentul organizat de MAI și eu-LISA pe 24 aprilie.

În contextul exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, organizează în data de 24 Aprilie 2019, la București, cea de-a X-a ediție a evenimentului Industry Roundtable - „Soluții operaționale pentru trecerea frontierelor UE maritime și terestre în mod continuu și securizat”.

15 aprilie 2019 - Comitetul Interministerial pentru Securitate „ROMÂNIA–UE 2019

În contextul Summit-ului de la Sibiu, la nivelul conducerilor instituțiilor din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională - MApN, MAI, SRI, SIE, STS şi SPP - a fost constituit Comitetul Interministerial pentru Securitate „ROMÂNIA–UE 2019”.

9 aprilie 2019 - Reuniunea Directorilor Generali de Protecție Civilă din Uniunea Europeană, Zona Economică Europeană și Statele Candidate

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 09-10.04.2019 la București se desfășoară cea de-a 42-a Reuniune a Directorilor Generali de Protecție Civilă din Uniunea Europeană, Zona Economică Europeană și Statele Candidate. Evenimentul este organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

9 aprilie 2019 - Reuniunea coordonatorilor naționali ai Uniunii Europene în domeniul drogurilor

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat marţi, 9 aprilie a.c., Reuniunea Coordonatorilor Naționali ai Uniunii Europene (UE) în domeniul Drogurilor, eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.

01 aprillie 2019 - Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european: Consiliul confirmă acordul cu privire la consolidarea mandatului

UE depune eforturi pentru a îmbunătăți gradul de protecție a frontierelor externe, ca parte a abordării sale globale referitoare la migrație. Astăzi, ambasadorii la UE au confirmat, în numele Consiliului, acordul informal la care s-a ajuns între reprezentanții Parlamentului European și președinția română a Consiliului cu privire la un regulament privind poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. În continuare, noile norme trebuie să fie adoptate în mod formal de către Parlamentul European și Consiliu.

29 martie 2019 - Reuniune a Consiliului de Administraţie Frontex

În perioada 27 – 28 martie a.c., la Bucureşti, a avut loc cea de-a 74-a Reuniune a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (FRONTEX). Reuniunea a fost organizată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia de Frontieră Română, în contextul deținerii de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

14 martie 2019 - Întâlnire informală COSI/ SCIFA

Experți de nivel înalt din statele membre, reprezentanți ai Comisiei Europene, dar și ai agențiilor europene Europol, Eurojust, Frontex, CEPOL, Institutul European pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) s-au întâlnit la București pentru a discuta modalități specifice și unitare ce vizează siguranța cetățenilor în spațiul Uniunii Europene fără îngrădirea dreptului la liberă circulație, precum și pentru lupta împotriva grupărilor mari de crimă organizată și a celor specializate pe diferite infracțiuni.

7 martie – PRES RO 2019 Ministrul Carmen Dan conduce prima reuniune formală a Consiliului JAI

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, conduce, astăzi, la Bruxelles prima reuniune formală a Consiliului JAI din mandatul Președinției Române. În cadrul sesiunii afaceri interne a reuniunii sunt discutate teme ce țin de migrație, combaterea terorismului și buna organizare a alegerilor pentru Parlamentul European.

Astăzi, 1 martie a.c., ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a susținut o declarație de presă cu privire la rezultatele obținute în domeniul afaceri interne, în primele două luni ale anului, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Tema declarației de astăzi este legată de activitățile pe care Ministerul Afacerilor Interne le-a desfășurat și le va desfășura în continuare în exercitarea Președinției Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

28 februarie - PRES RO 2019: Reuniune comună a înalților funcționari din UE și SUA pe domeniile justiție și afaceri interne

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-8 februarie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul va fi prezidat de ministrul român al afacerilor interne, Carmen Dan, pentru secțiunea de afaceri interne, respectiv de ministrul român al justiției, Tudorel Toader, pentru secțiunea de justiție

21 februarie 2019 - Ministrul afacerilor interne, întâlnire oficială cu ambasadorul Tunisiei la București

Discuțiile oficiale s-au concentrat pe consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul afacerilor interne, fiind abordate teme precum colaborarea polițienească, gestionarea situațiilor de urgență, pregătirea profesională a specialiștilor din ambele țări, combaterea migrației ilegale, siguranța frontierelor și prevenirea actelor de terorism

20 februarie 2019 - Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european: Consiliul a convenit asupra poziției de negociere

UE depune eforturi pentru a îmbunătăți gradul de protecție a frontierelor externe, ca parte a abordării sale globale referitoare la migrație. Astăzi, ambasadorii la UE au convenit asupra poziției de negociere a Consiliului cu privire la un regulament privind poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european. Pe baza acestui mandat, președinția română a Consiliului va începe negocierile cu Parlamentul European.


19 februarie 2019 - UE introduce măsuri de securitate mai stricte pentru cărțile de identitate pentru a reduce frauda de identitate

Astăzi, reprezentanții președinției române a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal cu privire la un regulament care va spori securitatea cărților de identitate ale cetățenilor UE și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora care nu sunt cetățeni ai UE. Acordul informal urmează acum să fie transmis reprezentanților permanenți la UE, spre confirmare în numele Consiliului.


19 februarie 2019 - Ofițeri de legătură în materie de imigrație: președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu

UE consolidează cooperarea și coordonarea dintre ofițerii de legătură trimiși în țări terțe de statele membre sau de UE pentru a se ocupa de chestiuni legate de imigrație.

Ieri, reprezentanți ai președinției Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord informal asupra unui regulament menit să îmbunătățească funcționarea rețelei europene de ofițeri de legătură în materie de imigrație. Regulamentul va fi transmis acum reprezentanților permanenți la UE, spre confirmare în numele Consiliului.


12 februarie 2019 - Președinția Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu referitor la o propunere de directivă privind facilitarea accesului autorităților de aplicare a legii la informații financiare

UE întărește capacitatea autorităților de aplicare a legii în ceea ce privește combaterea terorismului și a anumitor infracțiuni grave, prin facilitarea accesului acestora la informații financiare.

8 februarie 2019 - Mai mulți miniștri de interne au vizitat Centrul Operațional al Poliției de Frontieră

În contextul desfășurării la București a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Interne a organizat vineri, 8 februarie a.c., o vizită a delegațiilor străine la Centrul de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Vizita a avut drept scop prezentarea modului în care funcționează sistemul de supraveghere al frontierei române, având în vedere interesul crescut față de problematica siguranței frontierelor al oficialilor străini care au participat joi, 7 februarie a.c., la sesiunea de afaceri interne a Consiliului JAI.

7 februarie 2019 - Reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne

Joi, 7 februarie 2019, la Palatul Parlamentului a avut loc sesiunea de afaceri interne a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Miniștrii de afaceri interne din statele membre ale UE au discutat despre inițiativele de combatere a terorismului, consolidarea cooperării polițienești, asigurarea deplinei funcționalități a Spațiului Schengen, măsurile privitoare la migrație și azil.

7 februarie 2019 - Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan și comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos au susținut, astăzi, o conferință de presă referitoare la sesiunea de afaceri interne a Consiliului JAI.

Puteți viziona / descărca imagini (video) de la acest eveniment accesând link-urile twitter și youtube

7 februarie 2019 – Declarația ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, la Consiliul informal de Justiție și Afaceri Interne - Doorstep

Mă bucur că sunt aici, la București, foarte mulți miniștri de interne dar și comisari europeni. Sunt subiecte importante pe agenda discuțiilor zilei de azi din cadrul reuniunii miniștrilor justiției și afacerilor interne din statele membre UE

7 februarie 2019 - Fotografii de la Reuniunea Informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne pot fi descărcate de pe pagina de Flickr a Ministerului Afacerilor Interne

6-8 februarie 2019, București - Șefii delegațiilor care participă la Sesiunea Afaceri Interne - Reuniunea informală a miniștrilor de interne și justiție

6-8 februarie 2019 - Program - Reuniunea informală a miniștrilor de interne și justiție

5 februarie 2019 - Acord provizoriu pentru unul dintre cele mai importante dosare aflate în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada deținerii Președinției Consiliului UE

Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene a obținut acordul provizoriu, în urma discuțiilor cu Parlamentul European, pentru două propuneri de regulamente care vor asigura interoperabilitatea sistemelor de informații europene.

Acest lucru va conduce la eficientizarea activității autorităților naționale competente, prin facilitarea identificării corecte a persoanelor și combaterea fraudelor pe teritoriul Statelor Membre.

Media advisory

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-8 februarie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor justiției și afacerilor interne. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Evenimentul va fi prezidat de ministrul român al afacerilor interne, Carmen Dan, pentru secțiunea de afaceri interne, respectiv de ministrul român al justiției, Tudorel Toader, pentru secțiunea de justiție [ ... ]