40 de percheziţii pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, derulate de polițiștii de frontieră

În această dimineaţa, începând cu ora 06.00, polițiștii de frontieră efectuează 40 de percheziții la sediile mai multor firme şi la locuinţele unor persoane pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Bacău, Sibiu, Braşov şi în municipiul Bucureşti. În cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă continuată şi evaziune fiscală în formă continuată.

Cazul a pornit de la două anchete declanșate în perioada 2017-2019, la nivelul Oficiului European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF), și documentate în urma cooperării internaţionale, privind o grupare de criminalitate organizată transfrontalieră. Aceasta era formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, fiind implicată în activităţi de producere şi comercializare ilegală de ţigarete în scopul obţinerii de importante beneficii financiare ilicite. Membrii grupării au pus în funcţiune, pe teritoriul mai multor state membre ale UE, fabrici clandestine de producere şi ambalare de ţigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere se ridică la suma de peste 80 milioane de euro.

Din cercetări a reieşit faptul că, din luna mai 2019, parte din gruparea infracţională a început să funcţioneze pe teritoriul României, în sensul că administrează mai multe spaţii de depozitare a unor cantităţi mari de materiale folosite la fabricarea ţigaretelor (role de etichete, filtre de ţigarete, folie de aluminiu, hârtie de împachetat), achiziţionate din Republica Bulgaria şi Republica Moldova, care, ulterior depozitării, sunt transportate cu documente de transport false către state din Europa.

Concomitent, vor fi desfăşurate percheziţii pe teritoriul Ungariei şi Italiei, iar la percheziţiile efectuate pe teritoriul României asistă și doi poliţişti din cadrul Guardia Civil din Spania. Pentru documentarea întregii activități infracționale, polițiștii de frontieră români au cooperat, la nivel internațional, pe lângă (OLAF) şi Guardia Civil din Spania, și cu agenția britanică HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – Vama Britanica).

Cercetările în cauză continuă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta site-ul Poliției de Frontieră: https://www.politiadefrontiera.ro/


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut