Conducerea Ministerului Afacerilor Interne și întreg personalul MAI transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor incendiului care a avut loc în această dimineață la Institutul ”Matei Balș” din București.
Angajați de la mai multe structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au acționat cu promptitudine pentru salvarea persoanelor afectate de incendiu.
Pentru intervenție s-a acționat cu 24 de mașini de stingere, 38 de autospeciale SMURD, 6 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 5 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 4 mașini de descarcerare, 4 autoscări, 10 microbuze, un punct comandă mobil. De asemenea, au fost prezente și echipaje de poliție rutieră și de jandarmi pentru securizarea zonei, dar și echipe de polițiști pentru efectuarea cercetării la fața locului.
Angajații Ministerului Afacerilor Interne implicaţi în operaţiunile desfăşurate la locul incendiului și-au îndeplinit cu maximă responsabilitate şi profesionalism atribuţiile ce le revin într-o astfel de situaţie tragică.
În continuare, structurile MAI vor acorda tot sprijinul necesar în elucidarea circumstanțelor producerii incendiului.
*
Pe lângă misiunile și intervențiile specifice atribuțiilor curente, structurile Ministerului Afacerilor Interne continuă acțiunile prin care încearcă să descurajeze comportamentele și desfășurarea de activități care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2.
În ultima săptămână au fost desfășurate peste 12.000 de acțiuni punctuale în mun. București și în toate județele pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție sanitară.
Cei aproximativ 16.000 de angajați MAI, care au acționat, în medie, în fiecare zi, în colaborare cu reprezentanți ai altor instituții, în misiunile de limitare de răspândirii virusului, au acordat o atenție deosebită zonelor cu risc epidemiologic ridicat și celor supuse unor restricții pe perioada stării de alertă.
Au fost verificate peste 550.000 de persoane, 25.000 de obiective de interes, majoritatea restaurante, terase sau fastfood-uri, și aproximativ 31.500 de operatori economici și 1.644 operatori de transport persoane.
Peste 31.000 de persoane au fost depistate în spațiul public fără mască de protecție, iar aproape 4.000 au efectuat deplasări în intervalul orar 23.00 – 05.00 fără un motiv întemeiat. De asemenea, 271 de persoane au încălcat măsurile privind carantina sau izolarea, iar 36 nu au respectat regulile de distanțare fizică.
Ca urmare a nerespectării normelor de protecție sanitară, au fost aplicate aproximativ 36.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 6,8 milioane de lei.
De asemenea, au fost întocmite 25 de dosare penale, în care sunt cercetate 30 persoane, pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.
În ultima săptămână, la linia telefonică gratuită unde pot fi sesizate situațiile de nerespectare a normelor de protecție sanitară au fost primite 72 de apeluri care au fost direcționate pentru verificări la nivelul municipiului București și a 20 de județe.
Recomandăm în continuare cetățenilor și operatorilor economici să respecte măsurile de protecție sanitară pentru că doar printr-un efort comun putem opri răspândirea virusului SARS-CoV-2.