Comunicat de presă

Luni, 7 februarie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele obținute după un an de la implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilității lemnului SUMAL 2.0. De asemenea, au fost prezentate punctele de trecere a frontierei de stat stabilite prin ordin comun pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/ bunuri second hand.

Cu această ocazie, ministrul afacerilor interne a apreciat că, după un an de la implementarea SUMAL 2.0, sistemul informatic și-a dovedit eficiența oferind trasabilitate, permițând un control mai strict și descurajând comiterea ilegalităților în domeniul silvic.

În ceea ce privește acțiunile operative la nivel național, ca urmare a operaționalizării programului SUMAL 2.0, în anul 2021 s-a înregistrat un trend ascendent pe trei indicatori importanți, și anume peste 12.000 de infracțiuni constatate, față de 8.400 în anul 2020, peste 11.600 de dosare penale înregistrate, față de 8.300 în anul 2020, și peste 6.500 de dosare penale soluționate, față de 4.400 în anul 2020. De asemenea, au fost aplicate 11.200 de sancțiuni contravenționale, în valoare de cca. 15.000.000 lei.

În cadrul conferinței de presă, ministrul Afacerilor Interne a evidențiat importanța cooperării interinstituționale, și a salutat parteneriatul dintre instituțiile statului și societatea civilă, care a contribuit semnificativ la obținerea acestor rezultate, semnalând de fiecare dată când a considerat că există suspiciuni cu privire la legalitatea exploatării fondului forestier din România.

„Protejarea, siguranța și integritatea fondului forestier național reprezintă linii de acțiune prioritare pentru Guvernul României. […] totodată trebuie să creștem mai mult eficiența activităților comune în sistem integrat pe această zonă pentru a limita acest fenomen care a fost încadrat și constituie o amenințare la adresa securității naționale a României.”, a subliniat ministrul Lucian Nicolae BODE.

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că pentru eficientizarea activității de combaterea a faptelor ilegale din domeniul mediului, se au în vedere o serie de măsuri organizatorice, precum înființarea unei structuri în cadrul Poliției Române specializată în investigarea criminalității de mediu, dar și achiziția de tehnică performantă de supraveghere și intervenție în astfel de cazuri.

În cadrul conferinței a fost anunțată punerea în dezbatere publică a Ordinului comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului afacerilor interne privind stabilirea punctelor de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deșeuri, mărfuri/ bunuri second hand. Actul normativ prevede limitarea la 15 a numărului punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot introduce în România din alte țări deşeuri în vederea reciclării.

Ministrul Afacerilor Interne a menționat că inițiativa legislativă reprezintă un demers legitim și necesar în efortul național de combatere, în sistem integrat, a transportului și introducerii ilegale a deșeurilor pe teritoriul național, arătând că rolul instituțiilor implicate este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată.

În acest context, ministrul Afacerilor Interne a afirmat: „Pentru a reduce cât mai mult, până la eradicare, acest fenomen sunt necesare măsuri de întărire a controalelor la frontieră, în vederea prevenirii și combaterii introducerii ilegale în țară a unor substanțe periculoase și deșeuri, precum și utilizarea unor instrumente performate de monitorizare pe întreg lanțul de gestionare a deșeurilor. Obiectivul nostru este să prevenim ca România să ajungă groapa de gunoi a Europei”.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut