Comunicat de presă

Astăzi, 9 februarie, la sediul Grupului de Nave Constanța – Garda Coastă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a participat la activitatea prilejuită de recepția a cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză, care au intrat în dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și la ceremonia de  înmânare al pavilionului navei.

Cu această ocazie, demnitarul a transmis “Aceste cinci mijloace de mobilitate navală vor contribui la atingerea obiectivelor instituționale asumate de către  Poliția de Frontieră, care vizează asigurarea unui înalt nivel de supraveghere și control al frontierelor externe ale Uniunii Europene, precum și  susținerea eforturilor europene pe linia prevenirii și combaterii migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.”

Totodată, ministrul Lucian Bode a reiterat faptul că vor continua investițiile pentru creșterea gradului de dotare și că va susține proiectele viitoare inițiate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Aceste nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare și intervenție la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

Prin această achiziție este consolidată și dezvoltată capacitatea cooperării în cadrul operațiunilor comune Frontex la care participă Poliția de Frontieră, dar mai ales la gestionarea celor 225 km, frontieră externă a Uniunii Europene, la Marea Neagră.

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Noile șalupe maritime au fost achiziționate printr-un proiect mai amplu, cu finanțare externă nerambursabilă de 165 milioane de lei din Fondul pentru securitate internă, care presupune creșterea gradului de asigurare tehnică cu mijloace de mobilitate navală.

Contractul a fost încheiat cu  firma finlandeză OY KEWATEC ALUBOAT AB  şi a vizat achiziția a cinci mijloace de mobilitate navală, în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

De asemenea, în contextul gestionării fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția de şalupe de intervenţie este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate cu Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.

La evenimentul organizat la sediul Grupului de Nave Constanța – Garda Coastă au mai participat și oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne, Poliției de Frontieră Române precum și reprezentanții autorităților locale și ai firmei OY KEWATEC ALUBOAT AB.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut