Întrevederea oficială a domnului Lucian BODE, ministrul Afacerilor Interne, cu domnul Joachim HERRMANN, ministru de stat, ministru pentru Afaceri Interne, Sport și Integrare al landului Bavaria, R.F. Germania

Joi, 24 februarie 2022, ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian BODE a avut, la sediul Ministerului bavarez de Interne din München, o întrevedere oficială cu domnul Joachim HERRMANN, ministru de stat, ministru pentru Afaceri Interne, Sport și Integrare al landului Bavaria, R. F. Germania.

În acest context, a fost subliniat faptul că o componentă importantă a relației bilaterale o reprezintă comunitatea românească din Bavaria, landul german cu cea mai importantă prezență a cetățenilor români – foarte bine integrată și care contribuie activ la bunăstarea societății.

Cei doi demnitari au analizat cele mai recente dezvoltări și inițiative în domeniul afacerilor interne, cu accent pe prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, precum și consolidarea permanentă a securității spațiului european.

În cadrul discuțiilor avute a fost subliniată nevoia consolidării unui sistem de azil echitabil, rezilient și durabil, unei mai bune protecții a frontierelor externe UE, procedurilor mai rapide și mai eficiente pentru politica de returnare, măsurilor mai eficiente pentru detectarea traficanților, precum și cooperării strânse cu statele terțe.

În context, oficialul MAI a evidențiat eforturile României de prevenire și combatere a migrației ilegale la frontierele externe ale Uniunii Europene, respectiv măsurile dispuse pentru descurajarea migrației secundare. Totodată, partea română a reiterat că obiectivul prioritar al României este aderarea la spațiul Schengen.

„Vreau să subliniez că ne menținem obiectivul nostru legat de aderarea la spațiul Schengen. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze de aceste drepturi. Este necesar să ne fie recunoscut rolul esențial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian BODE.

O atenție deosebită în cadrul discuțiilor a fost acordată agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei. Cei doi miniștri de interne au condamnat la unison agresiunea rusă în termeni categorici și și-au exprimat solidaritatea cu Ucraina: „Suntem și acționăm împreună în cadrul NATO și ne declarăm solidaritatea cu poporul Ucrainei”, au declarat cei doi miniștri de interne.

Totodată, ministrul de Interne al Bavariei, Joachim Herrmann, a promis ajutor și sprijin umanitar rapid, în special pentru țările limitrofe Ucrainei. „Trebuie să fim pregătiți pentru faptul că vor exista mișcări de refugiați mai întâi în țările vecine Ucrainei. Am fost de acord cu colegii mei miniștri de interne că vom oferi țărilor în cauză un sprijin masiv”, a declarat Joachim Herrmann.

 La nivelul celor două părți va fi continuată conlucrarea directă pentru lupta împotriva infracționalității transfrontaliere și migrației ilegale, prin schimb de bune practici și de experți. De asemenea, va fi continuată conlucrarea de specialitate pe aspecte de situații de urgență cu structurile similare bavareze, în contextul situației dificile generate de pandemia de coronavirus.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut