Comunicat de presă

Joi, 7 aprilie a.c., ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a participat, alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, la ședința comună, desfășurată în sistem videoconferință, cu prefecții și reprezentanții structurilor MAI, în cadrul căreia a fost lansată Campania Națională „Curățăm România” – ”Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Ministrul Lucian Bode a apreciat inițiativa Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor de a lansa această campanie care vizează un mediu mai curat afirmând că această campanie reprezintă o încurajare pentru instituții și societate, în general, pentru a acorda o atenție mai mare curățeniei și protejării mediului înconjurător, care începe cu disciplina și responsabilitatea fiecăruia. Totodată, ministrul afacerilor interne a dat asigurări că structurile MAI vor sprijini campania, amintind că și în trecut, personalul MAI a participat la alte campanii ecologice, din proprie inițiativă sau împreună cu alte autorități sau organizații neguvernamentale.

”Această campanie trebuie să imprime comportamente si atitudini civice sănătoase. Deșeurile sufocă comunitățile și distrug vieți și ecosisteme. Un rol important îl are conștientizarea acestui pericol și realizarea de acțiuni de educare a comunităților în legătură cu acest fenomen. (…) Sunteți reprezentanții Guvernului în teritoriu, cei care dați tonul acțiunilor si transpuneți în practică acțiunile guvernamentale. Împreună cu autoritățile publice locale duceți acest mesaj cât mai aproape  de cetățeni! Implicarea dumneavoastră este valoroasă și va contribui în mod decisiv la succesul acestui proiect de ecologizare la nivel național.”, le-a transmis prefecților ministrul afacerilor interne.

În acest context, ministrul Lucian Bode a subliniat eforturile structurilor  MAI în combaterea infracționalității de mediu și buna cooperare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, inclusiv în dosare extrem de importante, precum – SUMAL 2.0 care a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului.

De asemenea, ministrul a amintit de o altă problemă cu impact asupra mediului înregistrată în ultima perioadă, respectiv incendiile provocate de către cei care dau foc resturilor vegetale, declarând: ”aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase și pot avea consecințe extrem de grave pentru mediu, dar și direct pentru noi prin pierderea de vieți omenești.”

Astfel, a solicitat prefecților și șefilor structurilor MAI din teritoriu mai multă implicare în descurajarea acestor practici și în sancționarea celor produc incendii de vegetație, subliniind cât de important este să se acționeze preventiv, nu reactiv: ”Obiectivul nostru este să dezvoltăm mecanisme funcționale si performante de monitorizare și control prin care să protejăm mediul și sănătatea populației. Efortul trebuie să fie la nivel național, gestionarea problematicii de mediu  implicând  deopotrivă autorități locale și centrale. Rolul nostru este acela de a spori colaborarea și de a perfecționa mecanismele de reacție și de răspuns instituțional pentru a gestiona cât mai eficient acest fenomen cu o dinamică accentuată.”

Informații de background:

În anul 2021, la nivelul structurilor MAI, au fost sesizate 513 infracțiuni vizând operațiuni ilegale cu deșeuri, fiind descoperită o cantitate totală de 14.839,8 tone de deșeuri amestecate și deșeuri/substanțe periculoase, 81.478 litri de substanțe și deșeuri periculoase, precum și 147 kg mercur .

Cele mai multe infracțiuni au fost sesizate la nivelul municipiului București (35) și județele Galați (30) și Giurgiu (27).

La nivelul frontierei cu Bulgaria și Ungaria au fost depistate cele mai multe transporturi ilegale de deșeuri, în procent de 42%, respectiv 44% din totalul cazurilor.

Cele mai mari cantități de deșeuri au fost identificate la nivelul frontierei maritime (6.777 tone) și la nivelul frontierei cu Bulgaria (6.207 tone).

În perioada 01.01 -14.03.2022, numărul incendiilor provocate de cetățeni care au dat foc resturilor vegetale a înregistrat o creștere de 3,7 ori față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe incendii de vegetație au avut loc în jud. Prahova, Dâmbovița, Hunedoara, Gorj și Iași.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut