Joi, 26 mai a.c., efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, organizează 8 acțiuni operative în cadrul cărora sunt efectuate 124 de percheziții în mai multe județe din țară. Acțiunile MAI au ca scop combaterea faptelor ilegale din domeniile: arme, explozivi și substanțe periculoase, investigații criminale, combaterea criminalității organizate și investigarea criminalității economice.
Una dintre misiuni se desfășoară în județul Timiș, unde polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și cei din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara efectuează percheziții domiciliare, în județele Timiș și Caraș-Severin, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals informatic și fraudă informatică.
Din investigațiile efectuate a reieșit că, în perioada 2021 – 2022, membrii grupării infracționale, aflați în legătură cu diverși medici, ar fi intermediat obținerea, în mod ilegal, de certificate care atestă vaccinarea anti Covid-19, pentru mai multe persoane interesate, în schimbul unor sume de bani.
Ca urmare a cercetărilor, au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga țară, care au beneficiat de serviciile membrilor grupării, persoane ce au obținut certificate de vaccinare care atestă administrarea unei doze de vaccin anti Covid-19 sau chiar schema completă.
Tot în această dimineață, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul Investigații Criminale, sub delegarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, efectuează 36 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal în care sunt cercetate fapte de corupție.
Persoanele bănuite vor fi conduse la sediile unităților de parchet și poliție, în vederea audierii.
De asemenea, polițiștii prahoveni pun în executare 4 mandate de percheziție domiciliară și un mandat de aducere, în municipiul Ploiești și într-o comună din județul Prahova, în vederea documentării activității infracționale a mai multor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la tâlhărie calificată, lovire sau alte violențe și furt calificat, în două cauze penale diferite.
În ultimele 24 de ore, principalele misiuni ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost menținerea ordinii și liniștii publice, supravegherea și controlul frontierei de stat, stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență.
Astfel, personalul structurilor operative a intervenit la 4.100 de evenimente, 2.612 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.488 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 769 de posibile infracțiuni, peste 19% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, miercuri, s-au dispus măsuri preventive pentru 76 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate de polițiști au fost identificați 49 de autori în 41 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.
În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 111 autori de infracțiuni care au săvârșit 120 de fapte penale.
De asemenea, polițiștii au depistat 21 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Pe parcursul misiunilor desfășurate, ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 8.876 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 3 milioane de lei.
În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au continuat acțiunile care au vizat menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație. În urma abaterilor constatate, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 645 de permise de conducere și au retras 302 de certificate de înmatriculare.
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 184 controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 34 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Totodată, pentru abaterile constatate, au aplicat 822 sancțiuni contravenționale în valoare de 214.500 de lei.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 5 persoane.
De asemenea, pentru punerea în aplicare a măsurilor de autoprotecție de către populație, în cazul producerii unor situații de urgență, au fost emise 12 „RO-ALERT”.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 22 misiuni aero-medicale, fiind salvate 20 persoane aflate în situații de urgență.
La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea unei persoane, care avea intenții suicidale.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.353 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 30.333 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 1.002 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 43,1%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 20.926 de mijloace de transport și 75.907 de persoane, dintre care 9.049 de cetățeni ucraineni.