În data de 10.06.2022 a avut loc la Luxemburg secțiunea afaceri interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată la reuniune de către ministrul afacerilor interne, domnul Lucian BODE.
Pe agendă au figurat subiecte precum starea generală a Spațiului Schengen, modificarea Regulamentului privind Codul Frontierelor Schengen, directiva privind schimbul de informații între autoritățile de aplicare a legii ale statelor membre, azilul și migrația, consolidarea cooperării dintre autoritățile responsabile cu lupta împotriva terorismului, Regulamentul Prüm II, respectiv situația din Ucraina și monitorizarea implementării Planului în 10 puncte. În cadrul prânzului de lucru care a avut loc cu ocazia reuniunii miniștrii au abordat o serie de aspecte referitoare la consolidarea agenției FRONTEX.
Cu privire la subiectul Schengen, ministrul afacerilor interne a reiterat importanța unei perspective realiste asupra unui calendar de aderare la Spațiul Schengen, obiectiv pentru care s-au depus eforturi considerabile și s-au făcut investiții semnificative. „Extinderea spațiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români față de proiectul european şi viitorul acestuia”, a declarat Lucian BODE.
În ceea ce privește subiectul privind migrația și azilul, demnitarul român a subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migrația și azilul, evidențiind flexibilitatea de care a dat dovada România parcursul negocierilor propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact.
Cu privire la Ucraina, ministrul afacerilor interne a exprimat apreciere pentru eforturile depuse la nivelul Comisiei Europene de a coordona realizarea acțiunilor evidențiate în cadrul Planului în 10 puncte, subliniind progresele semnificative înregistrate în ceea ce privește majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor determinate de agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei. Cu privire la solidaritatea față de Republica Moldova, demnitarul român a apreciat că este esențial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face față provocărilor cu care se confruntă.
În cadrul prânzului de lucru, demnitarul român a reiterat sprijinul permanent pe care România l-a acordat Agenției Frontex, printr-o participare constantă, cu personal și echipamente consistente la operațiunile derulate de Agenție pentru securizarea frontierelor externe UE.