Astăzi, 30 iunie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a participat la evenimentul de prezentare a efectivelor și tehnicii structurilor MAI care vor acționa în acest sezon estival pe litoral pentru asigurarea climatului de ordine publică și pentru gestionarea situațiilor de urgență.
În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne a declarat: „Vă solicit să vă concentrați misiunile pe trei paliere principale de acțiune în misiunile dumneavoastră: pe prevenție, pe control, respectiv pe combatere. Prevenția este esențială în activitatea dumneavoastră, mai ales când vorbim de activități sau de preocupări ilegale, specifice aglomerațiilor de persoane și sezonului estival, precum evenimentele publice și festivalurile care au loc în timpul verii. O prioritate în acest sens va consta în prevenirea traficului și a consumului de substanțe interzise. Este un flagel care a luat amploare, însă în ultima perioadă au fost intensificate acțiunile din acest domeniu și, astfel, evenimentele cu public numeros s-au desfășurat în condiții sporite de siguranță atât pentru participanți, cât și pentru cetățeni în general. (…) În ceea ce privește controalele, acestea trebuie efectuate constant și nu doar la începutul sezonului, pentru că doar așa ne vom asigura că vom fi eficienți și vom împiedica producerea unor situații de risc care pot să afecteze cetățenii. Îmi doresc un climat de siguranță la care toată lumea să participe și unde cetățenii sunt partenerii structurilor noastre, însă cei care nu vor înțelege acest lucru și vor încălca legea vor trebui depistați și sancționați ca atare. În privința combaterii, vreau să acordați o atenție deosebită infracțiunilor cu impact direct asupra cetățenilor.(…)”
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, a efectuat și o vizită de lucru la noul Centru Operațional al I.P.J. Constanța, subliniind cu acest prilej: „Pentru eficientizarea misiunilor, pentru prima dată, la Constanța avem un dispecerat integrat pentru gestionarea momentelor operative, în care își pot desfășura activitatea, pe lângă personalul Ministerului Afacerilor Interne, dacă situația o impune, și parteneri de la celelalte instituții cu atribuții în gestionarea evenimentelor. În acest dispecerat, vor fi primite imagini în timp real de la autospeciale și elicoptere aflate în teren, iar de aici vor fi coordonate toate activitățile de menținere a ordinii și liniștii publice. Practic, este o adevărată cameră de comandă, un centru la care informația ajunge rapid, va fi analizată eficient și la fel de rapid se va stabili cel mai bun mod de intervenție. Apreciez această abordare, mă bucur să constat că avem prezente alături structurile MAI care acționează în acest județ: poliția, pompierii, jandarmii, Inspectoratul General de Aviație, poliția de frontieră. Așadar, consider că dispuneți de toate condițiile necesare pentru a aplica legea, aveți logistica potrivită și un număr crescut de forțe.”
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat un plan de măsuri pentru toate structurile prin care sunt trasate obiective clare și responsabilități îndreptate spre îndeplinirea celui mai important obiectiv al forțelor MAI: siguranța cetățenilor.
În sprijinul efectivelor de ordine publică din Constanța, sunt detașați aproximativ 460 de polițiști din alte județe, în două serii. Totodată, 400 de jandarmi vor fi prezenți la datorie pentru a se asigura că turiștii vor avea o vacanță în siguranță pe litoral.
Patrulele mixte de polițiști și jandarmi vor avea misiuni de patrulare în zonele foarte aglomerate, pe plaje, în zona hotelurilor și a cluburilor, dar și în zonele unde se organizează evenimentele publice la care participă un număr mare de persoane.
De asemenea, polițiștii rutieri vor acționa pe principalele artere pentru prevenirea accidentelor, iar în zilele cu un flux mare de autoturisme polițiștii vor beneficia și de sprijinul piloților MAI care vor survola cu aeronavele și vor transmite, la sol, informații în timp real.
O altă măsură dispusă de conducerea Ministerului Afacerilor Interne este ca, începând din data de 29 iunie a.c., în județul Constanța, să fie operaționalizate 11 puncte temporare de stingere, 8 puncte de prim-ajutor și 6 puncte de salvare acvatică. Câte 100 de pompieri sunt detașați pe serii de 14 zile, de la alte unități, în sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța.
În fiecare sfârșit de săptămână din perioada sezonului estival, precum și în zilele de sărbători legale, începând cu 1 iulie, pe autostrada A2, au fost operaționalizate puncte temporare de lucru pentru asigurarea unui răspuns prompt și eficient. În aceste locații se vor regăsi echipaje de stingere cu modul de descarcerare și ambulanțe SMURD.
Informații de background:
Cele 11 puncte temporare de stingere: Urluia/Adamclisi, Crucea, Băneasa, Valea Dacilor, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Vama Veche.
8 puncte de prim ajutor au fost operaționalizate la: Corbu, Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costinești, Saturn-Venus și Vama Veche.
Cele 6 puncte de salvare acvatică: Portul turistic Tomis, Lacul Siutghiol-Ovidiu, Lacul Siutghiol-Baza UMC, Portul Belona-Eforie Nord, Portul turistic Mangalia și Lacul Techirghiol.
Pe autostrada A2, mașinile pompierilor vor fi amplasate la km 19, km 64, km 105 (punct de lucru permanent) și km 142 (Stația de pompieri Fetești).