Structurile Poliției Române desfășoară, miercuri, 20 iulie a.c., 10 acțiuni operative și 76 de percheziții în dosare penale din domeniile investigații criminale, combaterea crimei organizate, investigarea criminalității economice, arme, explozibili și substanțe periculoase.
În ultimele 24 de ore, la nivelul întregii țări, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor nelegale și au asigurat intervenția în cazul unor situații de pericol pentru cetățeni.
Astfel, angajații MAI au intervenit la 4.692 de evenimente, 2.937 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.755 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 939 de posibile infracțiuni, peste 17% dintre acestea fiind din oficiu.
În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 55 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 36 de autori în 21 dosare penale cu AN, aflate în evidență.
Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 114 autori de infracțiuni care au săvârșit 118 fapte penale. De asemenea, polițiștii au depistat 19 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
În urma acțiunilor desfășurate pentru menținerea siguranței pe drumurile publice și prevenirea accidentelor grave de circulație, polițiștii rutieri au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 506 de permise de conducere și au retras 239 de certificate de înmatriculare.
Pe parcursul misiunilor desfășurate la nivel național, polițiștii și jandarmii au constatat 7.563 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2.5 milioane de lei. Totodată, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 161 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență și au aplicat 709 de sancțiuni contravenționale în valoare de 246.700 lei.
Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.352) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 226 pentru stingerea de incendii și 5 pentru descarcerare. Au fost emise 9 mesaje de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”.
Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 7 persoane.
La rândul lor, polițiștii au intervenit pentru salvarea unei persoane aflată în situație critică.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 15 misiuni aero-medicale, fiind salvate 14 persoane aflate în situații de urgență.
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.360 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 48.494 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 312 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 60,7%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 24.382 de mijloace de transport și 100.635 de persoane, dintre care 10.008 de cetățeni ucraineni.