Comunicat de presă

Elemente de interes privind ședința ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar care a avut loc la data de 27 iulie 2022

Astăzi, 27.07.2022, începând cu ora 11.00 s-a desfășurat, la sediul M.A.I., cea de-a patra ședință ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU sau Comisia), organizată sub președinția anuală exercitată de Ministerul Afacerilor Interne.

CNDIU este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care își desfășoară activitatea în baza Hotărârii Guvernului nr.420/2006 privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitarcu modificările și completările ulterioare și a Regulamentului de funcţionare a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor externe, ministrului apărării naționale, ministrului justiției, ministrului culturii, ministrului afacerilor interne, ministrului educației naționale și cercetării științifice, ministrului sănătății și ministrului mediului, apelor și pădurilor nr.2.456/M13/537/C/2.220/161/3.097/304/740/2016.

Din Comisie fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii, precum și ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Președinția Comisiei se exercită anual, prin rotație, de către Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne,  iar urmare a modificării recente a Hotărârii Guvernului nr.420/2006, inclusiv de Ministerul Educației.

Începând cu data de 29 iulie 2021, pe o perioadă de un an, președinția Comisiei a fost exercitată de Ministerul Afacerilor Interne, președinte desemnat fiind domnul secretar de stat, chestor general de poliție Bogdan DESPESCU.

Ședința de astăzi a Comisiei a fost condusă de reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne în Comisie, iar la aceasta au participat reprezentanți și supleanți din partea următoarelor instituții: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și Șeful Centrului de Drept Internațional Umanitar din cadrul Universității de Apărare „Carol I”, structură care asigură Secretariatul permanent al CNDIU.

Discuțiile purtate la nivelul Comisiei s-au derulat potrivit ordinii de zi agreate de reprezentanții și supleanții instituțiilor prezenți la reuniune.

Cu ocazia celei de-a patra reuniuni ordinare a fost predată președinția Comisiei către Ministerul Afacerilor Externe, instituție care va exercita această calitate pentru următorul an.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut