Comunicat de presă

Efectivele Poliției Române efectuează, miercuri, 14 decembrie a.c., 86 de percheziții domiciliare și 12 acțiuni operative pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate,  investigarea criminalității economice și investigații criminale.

Astfel, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., efectuează percheziții domiciliare în municipiul București și în 11 județe într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare de bani.

În cauză s-a reținut că, la începutul anului 2022, mai multe persoane ar fi constituit o grupare infracțională organizată, specializată în săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în dauna unor societăți comerciale și a unor instituții financiare nebancare.

Pe parcursul anului 2022, la grupul infracțional organizat ar fi aderat și alți membri, care, prin intermediul unei societăți comerciale, folosind identități și calități mincinoase, ar fi achiziționat  mărfuri și produse de la societăți comerciale de pe întreg teritoriul țării, pentru plata cărora ar fi emis instrumente de plată, cunoscând că, la termenul scadent, nu va exista disponibil în conturile bancare.

De asemenea, pentru obținerea unor câștiguri consistente rapide, după achiziționarea mărfurilor, membrii grupului le-ar fi comercializat unor persoane fizice sau juridice cu prețuri cuprinse între 30-50% din valoarea lor.

Până în prezent, în această cauză, a fost stabilit un prejudiciu de aproximativ 3.600.000 de lei, în dauna a 25 de persoane juridice vătămate.

La rândul lor, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, efectuează percheziții într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau a creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor într-o cauză privind constituirea unui grup infracțional organizat și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari, care s-ar fi folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.

În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.616  evenimente, 2.241 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.375 circumscrise situațiilor de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 733 de posibile infracțiuni, 23,9% dintre acestea fiind din oficiu. În baza probatoriilor administrate de polițiști în cauze penale aflate în lucru, în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 77 de persoane, iar în urma investigațiilor desfășurate au fost identificați 35 de autori în 33 de dosare penale cu AN, aflate în evidență.

De asemenea, echipajele de poliție au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 121 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 127 de fapte penale.

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 495 de permise de conducere și au retras 258 de certificate de înmatriculare.

Polițiștii și jandarmii au constatat 6.119 contravenții pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 2,1 milioane de lei. Ieri, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au aplicat 629 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 225.300 de lei, în urma controalelor pe linia prevenirii situațiilor de urgență

Dintre misiunile pompierilor, cele mai multe (1.165) au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 55 pentru stingerea de incendii și 2 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 4 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 12 misiuni aero-medicale, fiind salvate 11 persoane aflate în situații de urgență.

În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.394 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 96.330 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 684 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 24.8%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 19.480 de mijloace de transport și 65.870 de persoane, dintre care 6.970 de cetățeni ucraineni.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut