Începând de vineri, 23 decembrie a.c., peste 24.500 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri, piloți, precum și angajați ai altor structuri ale MAI vor fi la datorie, în fiecare zi, având ca principale misiuni desfășurarea în condiții de siguranță și fluență a circulației pe drumurilor publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale de orice fel, gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și limitarea efectelor negative pentru populație, respectiv intensificarea activităților de supraveghere a frontierei de stat, concomitent cu asigurarea fluenței tranzitului de persoane și vehicule prin punctele de trecere a graniței.
Efectivele Poliției și Jandarmeriei vor fi prezente în zonele publice aglomerate, cum ar fi stațiunile turistice, piețele, târgurile, precum și pe arterele de circulație unde se preconizează creșteri ale valorilor de trafic.
Pe drumurile publice, aproximativ 1.400 de polițiștii rutieri vor acționa pentru prevenirea producerii unor accidente grave și a blocajelor rutiere, pe drumurile naționale și pe autostrăzile care fac legătura cu zone turistice, și pe arterele din zona centrelor comerciale. Polițiștii rutieri vor acționa în trafic cu 290 de aparate radar și cu dispozitive de semnalare prezenței alcoolului sau a substanțelor interzise la volan.
Misiunile echipajelor rutiere vor fi sprijinite și de trei elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului pe cele mai tranzitate rute din țară.
De asemenea, la nivel național, alte 15 elicoptere sunt pregătite să execute misiuni SMURD, iar un elicopter va continua, și în această perioadă, misiunea de monitorizare și patrulare aeriană a frontierei de stat.
Jandarmii montani, de la cele peste 70 de posturi de pe întreg teritoriul național, vor fi prezenți pe traseele și în stațiunile turistice, pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar și în cazul constatării unor abateri de la normele legale.
Pentru protecția cetățenilor, echipajele Ministerului Afacerilor Interne vor avea în atenție și lăcașuri de cult unde vor fi organizate slujbe religioase la care se așteaptă un număr mare de credincioși, dar și evenimentele publice la care se preconizează participarea a peste 300 de mii de persoane.
În această perioadă și pompierii sunt pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Totodată, polițiștii de frontieră vor acționa alături de reprezentanții celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență.
La nivelul Poliției de Frontieră, încă de la sfârșitul săptămânii trecute au fost dispuse măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere și control la frontiera de stat astfel încât să se asigure un control fluent, operativ și eficient în toate punctele deschise traficului internațional.
De asemenea, în scopul susținerii eforturilor destinate asigurării unui climat de siguranță pentru cetățeni atât Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cât și Agenția Națională Antidrog vor intensifica promovarea mesajelor preventive și vor derula activități specifice de informare, conștientizare și asistență specializată atât în mediul online, cât și în cadrul întâlnirilor directe cu persoanele vulnerabile.