Comunicat de presă

Protecția drepturilor de proprietate intelectuală a reprezentat o componentă importantă a activităților desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2022, pentru asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri.

La nivelul structurilor Poliției Române a fost acordată o atenție deosebită investigațiilor privind infracțiunile la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, în special pentru destructurarea rețelelor/ grupurilor infracționale organizate de import, distribuție și vânzare de bunuri contrafăcute, precum și domeniului pirateriei online.

La nivelul structurilor de investigare a criminalității economice, anul trecut, au fost înregistrate peste 1.600 de dosare penale având ca obiect infracțiuni la regimul proprietății intelectuale, cu 330 de dosare mai multe față de anul 2021. În cadrul acestora, a fost dispusă începerea urmăririi penale IN REM pentru săvârșirea a 1.983 de infracțiuni și a fost dispusă continuarea urmăririi penale IN PERSONAM față de 843 de persoane, care au dobândit calitatea de suspect.

Totodată, au fost aplicate 970 de sancțiuni contravenționale în valoare de 1.213.200 lei.

Au fost indisponibilizate bunuri susceptibile a fi contrafăcute cu o valoare estimată la peste 53 de milioane de lei (50.045.100 lei în 2021), valoarea cea mai ridicată fiind înregistrată la produse textile cu un total de 240.286 bucăți (60.184 bucăți în 2021) în valoare de 33.521.160 lei (6.480.880 lei în 2021).

În vederea recuperării prejudiciilor cauzate, au fost aplicate măsuri asigurătorii în cuantum total de peste 27,4 milioane de lei, în creștere cu 22,6 milioane de lei față de anul trecut.

La nivelul Poliției de Frontieră, structurile de investigare a criminalității economice au constatat  356 de fapte de natură infracțională privind dreptul de proprietate intelectuală, cu 16% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. Astfel, polițiștii de frontieră, independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali, au depistat aproximativ 200.000 de articole de îmbrăcăminte, peste 72.000 de bucăți produse cosmetice și de parfumerie și aproximativ 979.000 de alte produse (accesorii telefoane, jucării, electronice, electrocasnice, papetărie, birotică, bijuterii, unelte/scule, accesorii auto), toate fiind bunuri contrafăcute dar cu însemnele unor mărci internaționale protejate.

Totodată, din analiza fenomenului infracțional la nivelul frontierei de stat, a rezultat că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în țară sunt China-România, prin mijloacele de transport maritim, și Turcia-România.

În ceea ce privește frontiera terestră, cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competență a I.T.P.F. Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, cu intenția de a fi valorificate pe teritoriul românesc sau având destinația spre alte state din vestul Europei.

De asemenea, la porturile maritime din județul Constanța, importurile de produse contrafăcute au fost realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum, în sistem containerizat.

Cel mai frecvent sunt falsificate bunurile cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, textile, încălțăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile).


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut