Comunicat de presă

Ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Nicolae Bode, a avut astăzi, 30 martie 2023, o întâlnire de lucru cu domnul Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de Interne al Regatului Spaniei.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte de interes comun pentru cele două state, printre care securizarea frontierelor Uniunii Europene, lupta cu criminalitatea organizată, traficul de persoane și de droguri, combaterea infracțiunilor a căror victime sunt copiii.

Aderarea României la Spațiul Schengen a fost un alt subiect important abordat în cadrul discuțiilor dintre cei doi miniștri.

„România are un obiectiv de importanţă majoră: dobândirea calităţii de stat membru Schengen. Evaluările desfăşurate în toamna anului trecut au reconfirmat nivelul înalt la care România aplică toate standardele Schengen. Diversele sensibilităţi de ordin intern pe care un stat membru sau altul le invocă pentru a justifica refuzul de a primi România în spaţiul Schengen nu mai pot reprezenta argumente serioase. România şi Spania sunt două state care au acelaşi obiectiv comun: securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Specificul cooperării româno-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară. Am reiterat disponibilitatea de cooperare, pentru a veni atât în sprijinul cetăţenilor români care trăiesc în Spania, cât şi a autorităţilor spaniole şi a cetăţenilor spanioli care au contribuit substanţial la integrarea compatrioţilor noştri. Comunitatea românească, foarte activă şi care contribuie în mod constant la dezvoltarea economiei şi culturii spaniole, reprezintă un pilon esenţial al relaţiilor bilaterale”, a afirmat în cadrul declarațiilor de presă, susținute la finalul întâlnirii, domnul Lucian Nicolae Bode.

La rândul său, domnul Fernando Grande Marlaska Gómez a reiterat sprijinul ferm pe care Spania îl acordă României în procesul de aderare la Spațiul Schengen.

„Exprim angajamentul absolut al Spaniei, un angajament ce datează de destul de mulţi ani, faţă de nevoia ca România să dobândească mai rapid statutul de membru deplin al spaţiului Schengen. România a depus o muncă extraordinară, excepţională în acest sens şi face acest lucru de multă vreme. Toţi cei care ne dorim un Spaţiu Schengen solid şi puternic nu putem înţelege acest Spaţiu Schengen fără România în el ca membru cu drepturi depline”., a declarat ministrul Afacerilor Interne al Regatului Spaniei.

În cadrul vizitei de lucru pe care o desfășoară în România, domnul Fernando Grande Marlaska Gómez a participat și la o prezentare a Centrului de Comandă al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Auditului Intern în M.A.I. Citiți mai mult

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 197 de autori de infracțiuni. Mai multe detalii

24 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 19.000 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 626 de permise de conducere. Detalii aici

Sari la conținut