Aproximativ 24.200 de angajați MAI, la datorie, zilnic, în contextul Paștelui Catolic și al Floriilor Ortodoxe

Aproximativ 24.200 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, la datorie, zilnic, în contextul Paștelui Catolic și al Floriilor Ortodoxe

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus intensificarea acțiunilor de prevenire a faptelor antisociale în această perioadă.

Peste 9.000 de poliţişti vor fi prezenți în teren pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii oricăror evenimente negative. Ofițerii și agenții de poliție vor fi pregătiți să intervină rapid  atunci când sunt comise fapte antisociale. Zilnic, vor fi organizate patrule de siguranţă publică, pedestre şi auto.

În fiecare zi, peste 1.400 de polițiști rutieri acționa pentru prevenirea accidentelor și pentru fluidizarea traficului, o atenție deosebită fiind acordată zonelor adiacente lăcașurilor de cult, locurile de desfășurare a Pelerinajelor de Florii și stațiunilor turistice.

La nivel național, pentru prevenirea accidentelor de circulație și a excesului de viteză, echipajele rutiere vor acționa cu aproximativ 370 de aparate radar, având în dotare, de asemenea, aparate pentru testarea consumului de alcool sau droguri.

Pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, polițiștii vor fi sprijiniți aerian de colegii de la Inspectoratul General de Aviație al MAI, în funcție de condițiile meteorologice și valorile de trafic.

De asemenea, în aceste zile Jandarmeria Română a dispus suplimentarea efectivelor prezente în locurile unde vor avea loc manifestări religioase și cultural-artistice cu participare numeroasă. Totodată, echipajele de jandarmi vor fi prezente în piețe, târguri, oboare, în marile centre comerciale, în gări, autogări sau în zonele unde vor exista aglomerări de persoane.

Jandarmii montani se vor afla permanent pe traseele şi în stațiunile turistice, echipați și pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

În Capitală, Jandarmeria București, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu, va lua măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranță pentru protecția participanților la procesiunea religioasă organizată de Patriarhia Română.

La nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri pentru redimensionarea efectivelor alocate activităţii de control la frontieră, astfel încât să existe personal suficient pentru toate arterele de intrare și ieșire din puncte, dar şi pentru misiunile de supraveghere în afara punctelor de trecere.

Peste 3800 de polițiști de frontieră vor acționa zilnic pentru asigurarea fluenței tranzitului în punctele de trecere a frontierei, fiind asigurată și o rezervă operațională, în situația în care va fi necesar suplimentarea personalului.

Reamintim că pe teritoriul Ungariei în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice sunt impuse  restricții de circulație pentru autovehicule de mare tonaj. Astfel, începând din data de 08.04.2023 ora 23.00 (ora României) până în data de 10.04.2023 ora 23.00 (ora României) este restricţionată, pe teritoriul Ungariei, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone.

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.

Peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârșit de săptămână pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Pe linie preventivă, pompierii vor derula activități de verificare la lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni vor fi efectuate și la unități turistice sau obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire vor urmări aspecte privind dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori.

În perioada 07-09 aprilie, 14 elicoptere din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI vor fi la datorie zilnic, pregătite să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate și pentru a sprijini celelalte structuri MAI în asigurarea unui climat normal de ordine și siguranță publică.

În contextul sărbătorilor Floriilor și a Paștelui catolic, specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog vor desfășura, la nivel naţional, activități de informare şi conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și vor promova modalităţi de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

De asemenea, reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor desfăşura actiuni de prevenire în perimetrul aşezărilor de cult și vor intensifica promovarea mesajelor antitrafic în mediul online.

***

Având în vedere avertizările meteorologilor cu privire la fenomene meteo severe, recomandăm cetățenilor să dea dovadă de prudență, să se intereseze cu privire la starea traseului, să evite deplasările neesențiale în zonele cu probleme.

De asemenea, reamintim că pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață și polei, toate autovehiculele trebuie echipate cu anvelope de iarnă.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor religioase, recomandăm ca

  • lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;
  • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În locuință, lumânările și candelele aprinse trebuie poziționate în suporturi care nu pot lua foc (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă). În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor.

Recomandăm tuturor celor care vor participa la manifestări publice, să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să respecte recomandările forțelor de ordine, să acorde o atenție deosebită copiilor, iar în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul echipajelor MAI.

Cetățenilor care intenționează să tranziteze frontiera, le recomandăm să consulte aplicaţia Trafic Online disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră pentru a se informa cu privire la timpii medii de așteptare din fiecare punct de trecere.

***

Urăm tuturor cetățenilor Sărbători Fericite, fără incidente, și La Mulți Ani celor aproximativ 1.800.000 de români care își sărbătoresc onomastica cu ocazia Floriilor Ortodoxe.

1.792.669 români, dintre care 610.693 bărbați și 1.181.976 femei, își sărbătoresc onomastica cu ocazia sărbătoririi Floriilor.

Aproape 345.000 români poartă numele de Florin, iar peste 134.000 au prenumele de Viorel.

Peste 134.000 de persoane poartă numele de Florentina, aproape 130.000 Viorica, iar aproximativ 100.000 poartă numele de Liliana.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

30 de persoane au fost salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Vezi aici

Exercițiu interinstituțional de management al crizelor. Citiți mai mult

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, întâlnire de lucru cu delegația germană condusă de Holger Münch. Detalii aici

Percheziții domiciliare la persoane cercetate pentru evaziune fiscală. Citiți mai mult

Discursul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la ceremonia de depunere a jurământului de credință. Detalii aici 

Sari la conținut