Comunicat de presă

Aproximativ 24.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie în minivacanța de 1 Mai pentru asigurarea unui climat general de siguranță și legalitate.

Din dispoziția conducerii Ministerului Afacerilor Interne a fost suplimentat numărul personalului din dispozitivele operative, având în vedere particularitățile acestei perioade când au loc foarte multe evenimente publice de amploare și crește mobilitatea cetățenilor.

Efectivele MAI vor asigura o prezența activă în stradă pentru descurajarea comiterii de fapte ilegale, fluidizarea traficului și desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentelor publice.

Aproximativ 8.500 de polițiști vor fi prezenți în locurile aglomerate, în localitățile turistice și în zonele cu risc ridicat de producere a unor incidente. Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, echipajele rutiere vor acționa cu peste 350 de aparate radar și cu aparate care semnalează consumul de alcool sau de substanțe interzise.

Pe drumurile care converg spre litoral sau spre stațiunile montane, polițiștii rutieri vor institui un dispozitiv rutier complex, beneficiind și de sprijin aerian din partea elicopterelor Inspectoratului General de Aviație.

În această perioadă, peste 2.600 jandarmi vor fi zilnic în dispozitivele de ordine și siguranța publică. Misiunile jandarmilor se vor concentra pe zonele unde se organizează evenimente cu public numeros, stațiunile montane și traseele turistice, precum și stațiunile de pe litoral.

14 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație al MAI vor fi pregătite în desfășoare misiuni aero-medicale și în sprijinul celorlalte structuri operative ale MAI.

În punctele de trecere a frontierei au fost dispuse măsuri pentru  fluidizarea traficului și diminuarea timpilor de așteptare.

În această perioadă se va menține permanent legătura cu autoritățile de frontieră din statele vecine, alături de care se  efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune, astfel încât controlul să se desfășoare cu operativitate.

În toată țara aproape 5.000 pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, cu peste 3.700 mijloace tehnice pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor din medii ostile și acordarea ajutorului medical.

IGSU a dispus măsura suplimentară de operaționalizare a 7 puncte temporare de lucru pentru reducerea timpului de intervenție. Unul dintre aceste puncte va fi operaționalizat pe autostrada A2, la km. 19, iar celelalte în județul Constanța în localitățile Agigea, Ciocârlia, Costinești, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor.

De asemenea, în stațiunea Costinești a fost operaționalizat un punct temporar de stingere și prim ajutor, un post medical avansat și două puncte de prim ajutor.

Specialiștii antidrog vor fi la datorie în această minivacanță desfășurând activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri. Ofițerii vor acționa, în special, în zona festivalurilor de muzică care vor avea loc în această minivacanță/.

Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere și asistență specializată și pune la dispoziție numărul 0800.870.070.

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane vor desfășura în această perioadă acțiuni de prevenire a traficului de persoane la nivel național, cu accent pe zonele unde se vor organiza evenimente publice de amploare. De asemenea, ofițerii pun la dispoziția persoanelor aflate în dificultate un număr gratuit 0800.800.678.

Structurile MAI vor acționa, în aceste zile, în sistem integrat, iar modul de desfășurare a misiunilor va fi monitorizat în mod permanent pentru a putea adapta dispozitivele în funcție de evoluția situației din teren.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Auditului Intern în M.A.I. Citiți mai mult

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 197 de autori de infracțiuni. Mai multe detalii

24 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 19.000 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 626 de permise de conducere. Detalii aici

Sari la conținut