Ministerul Afacerilor Interne a participat cu structuri specializate în domeniul managementului crizelor la exercițiul NATO “STEADFAST JUPITER 23”

Exercițiul “STEADFAST JUPITER 23”, derulat în 27 de locații din Europa și SUA, s-a încheiat cu succes. Acesta a fost cel mai mare și mai complex exercițiu de comandă al NATO până în prezent, cu scopul de a întări capacitatea de luptă a Centrului de Comandă al NATO, folosind un scenariu operațional complex și cu un nivel de dificultate ridicat.

STEADFAST JUPITER 2023 este esențial în operaționalizarea conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, strategie pe termen scurt și mediu care permite aliaților să consolideze rapid postura de descurajare și apărare a NATO în toate domeniile. Astfel se pun bazele arhitecturii multi-domeniu a Alianței pe timp de pace, criză și conflict și este demonstrată importanța unei rețele de planificare militară armonizată pentru cele 31 de țări membre ale NATO.

MAI a făcut parte dintr-o echipă interinstituțională de răspuns și, conform competențelor, a asigurat reacția națională, pe diferite paliere de lucru, în cadrul evenimentelor și incidentelor simulate. De asemenea, a participat la coordonarea acțiunilor de sprijin derulate de către forțele NATO, cu acțiunile autorităților naționale.

Situațiile simulate s-au concentrat pe apărarea comună în contextul simulării activării articolului 5 din Tratatul Nord Atlantic pe palierele strategic, operațional și tactic.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut