Peste 220 de percheziții pentru combaterea infracționalității grave
Joi, 23 noiembrie a.c., structurile Poliției Române desfășoară 55 de acțiuni operative și 221 de percheziții domiciliare în dosare penale privind săvârșirea unor infracțiuni grave, precum trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, trafic de droguri, trafic de migranți, camătă, șantaj, tentativă de omor, proxenetism, spălarea banilor, dare și luare de mită, criminalitate informatică.
Într-unul dintre dosare, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.
Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2019, mai multe persoane de naționalitate română și vietnameză ar fi creat o filieră infracțională, cu ramificații în mai multe state din estul Europei și, sub coordonarea unor lideri români și vietnamezi, ar fi acționat în scopul traficării migranților de origine vietnameză în Germania, Cehia, Franța și Marea Britanie.
La rândul lor, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, efectuează percheziții în București și județele Ilfov, Dolj, Gorj, Timiș și Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice, proxenetism, spălarea banilor, dare și luare de mită, trafic de influență, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, înșelăciune, fals în declarații, fals intelectual, uz de fals, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și rele tratamente aplicate minorului.
Din cercetări a reieșit că la gruparea infracțională a aderat o altă grupare specializată în comiterea de infracțiuni informatice pe teritoriul S.U.A., având ca scop transportul sumelor de bani ilicite pe teritoriul României.
*
Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.985 de evenimente, 2.546 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.439 circumscrise situațiilor de urgență.
În ultimele 24 de ore, la nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 880 de posibile infracțiuni, peste 24% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Echipajele de ordine publică au prins în flagrant 139 de autori de infracțiuni și au depistat 22 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Față de 67 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țări, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. În urma acțiunilor din teren, au fost retrase 236 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 515 permise de conducere, dintre care 33 pentru consum de alcool și 8 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
Tot ieri, polițiștii și jandarmii au constatat 7.744 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 2,3 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 161 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 25 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 657 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 659.500 de lei.
Dintre misiunile pompierilor, 1.218 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 58 pentru stingerea de incendii și 10 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 14 persoane.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 7 misiuni aero-medicale, fiind astfel salvate 5 persoane.
Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.453 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 148.320 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 100 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 40,1 %.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.137 de mijloace de transport și 66.698 de persoane, dintre care 7.355 de cetățeni ucraineni.