Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu – Proiecția privind discuțiile legate de aderarea la Schengen cu frontiera terestră

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la DC News TV

Moderator:  Bogdan Chirieac

 

Invitat în studio:  Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

 

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a spus că pentru frontiera terestră mai este încă un drum lung de parcurs. Ce înseamnă drum lung de parcurs?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Lung înseamnă sub aspectul intensității, în primul rând, din punctul meu de vedere. Și drumul parcurs  din august și până astăzi a fost lung,  din punctul meu de vedere, chiar foarte lung.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Haideți să vă întreb altfel. Ar trebui ca românii să aștepte în 2024 să aderăm și cu frontiera terestră la Schengen?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Eu nu mă hazardez să avansez o dată, nu mă hazardez să avansez un rezultat nici pentru rezultatul ăsta realizat în urmă cu câteva zile. Niciodată, din august și până astăzi, nu o să găsiți o declarație în care eu spun atunci se va întâmpla sau în altă dată, sau se va întâmpla sigur și mai departe. Pentru că nu e genul de dosar care ține strict de ce poți tu să faci sau chiar mai mult, de ce poți să faci în colaborare cu una dintre țări? Poate dacă ar fi așa, aș putea să mă hazardez, să dau un pronostic, dar este un dosar care ține de extrem de mulți factori care nu sunt în puterea ta.  Înțelegeți? Adică ține de faptul că fiecare țară are propriile interese pe care le va evalua foarte serios, ține de un context migrator care poate evolua, ține, din păcate, și de contexte de securitate.

Vedem ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă într-o regiune puțin mai îndepărtat, totuși, aproape în Orient. Vedem provocările pe terorism care apar.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Deci ca să înțeleg…

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Ține de foarte multe lucruri, ține de contexte interne din fiecare stat membru și de un context regional. Și atunci, este hazardat pentru un ministru, oricare ar fi el român sau austriac, să spună…Si, hai să ne mai gândim doar la Austria, pentru că lumea vede restul Europei, în problema asta Schengen, ca un bloc compact. Bun, noi știm din interior și alte lucruri. Deci, situația nu este atât de stabilă precum o credem noi în Europa, din punct de vedere al migrației.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Dacă nu intram în Air Schengen acum, se putea întâmpla ca și alte state europene să se alăture Austriei?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Se putea întâmpla. Nu înseamnă că era sigur sau, dar cred că se putea întâmpla. Pentru că provocările astea pe migrație se accelerează și atunci nu ai de unde să știi până în ce punct un stat, un ministru, poate să țină linia sau nu, pentru că poate să aibă presiuni din interior.

Hai să facem un exercițiu de imaginație, domnul Chirieac. Hai să ne imaginăm România peste 4 ani, 2028, da, va fi an cu alegeri în 2028. Eu sunt absolut sigur că până atunci demult vom fi intrat și cu frontiera terestră. Să nu se înțeleagă că dau orizontul ăsta de timp, dar hai să ne punem problema, că atunci noi vom fi chemați să ne exprimăm un vot, da sau nu, pentru intrarea unui alt stat în Spațiul Schengen. Luați orice stat din regiune Balcanii de Vest, să spunem Moldova, Ucraina și o să fim chemați să spunem, da sau nu? Stat care îndeplinește criteriile tehnice și mai departe. Vă  asigur că va fi o dezbatere responsabilă în România, din perspectiva intereselor noastre securitare, în funcție de presiunile migratorii, în funcție de ce se întâmplă pe frontiere, în funcție de ce riscuri ne asumăm așa mai departe și în funcție de asta, România să-și exprime un vot cu da sau nu. Nu va fi un vot automat.

Revenind acum în prezent, gândiți-vă că în fiecare astfel de stat membru se fac astfel de discuții. Sunt astfel de analize și se mai face o eroare, după părerea mea, când se judecă acest dosar. Se uită de unde se pleacă și respectiv de la tratat, mai exact de la articolul 4, alineatul 2 din Protocolul de acces la tratatul european pe care îl avem noi pentru aderarea la Uniunea Europeană, tratatul României cu Uniunea Europeană.

Acolo sunt două etaje de structurarea a dosarului Schengen. Este, dacă vreți, un plan administrativ-tehnic și un plan politic. Planul administrativ-tehnic înseamnă îndeplinirea criteriilor tehnice. Planul politic înseamnă decizia propriu-zisă. Ori tratatul ce spune? Că decizia se ia de statele membre, după ce se verifică dacă sunt îndeplinite condițiile tehnice. Nu spune automat! Nu spune în consecință! Nu creează un mecanism automat între criteriul tehnic și decizia politică, ci spune așa: verifici criteriile tehnice și, dacă sunt îndeplinite, îți pui problema unei decizii politice, care poate să fie da sau nu.

Deci, tratatul a rezervat, fiecărui stat membru suveran din cadrul Uniunii Europene, puterea, dreptul dacă vreți, să-și evalueze poziția și să spună da sau nu, din punct de vedere politic.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut