Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: după aderarea la Schengen întărim securitatea la fronieră și intensificăm cooperarea polițienească

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la DC News TV

Moderator:  Bogdan Chirieac

 

Invitat în studio:  Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Ei, acum la JAI, când se discută probleme Schengen, că Schengen nu înseamnă doar România și Bulgaria, ci o multitudine de probleme, aveți drept de vot.

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Sigur că da și avem toate drepturile pe care le au și celelalte state sub aspectul dezbaterii, discuției, deciziei, influențe la nivelul Consiliului.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Și în cursul acestui an…

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Noi ne vom așeza la masă să discutăm, dar este hazardat să fac acum o predicție cu privire la rezultatul acelei discuții. Dar cert, lumea trebuie să așeze la masă, serios, să discute cu argumente. E ceva. E ceva!

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Este din toate punctele de vedere. Și din punct de vedere moral și din punct de vedere… În opinia mea, România trebuia să facă acest pas. Că mulți, am văzut în mediul politic, spun: domnule, este o umilire a României!

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

De ce să fie o umilire?! Cum să zic?! În primul rând, nu suntem primul stat… Sigur, nu e un argument în sine asta, dar, totuși, contează și el. Nu suntem singurul sau primul stat care intră etapizat. Unul a fost chiar Austria, au mai fost și alte state.

În al doilea rând, s-a vorbit și despre faptul că ne asumăm tot felul de obligații. Nu este așa!  Noi nu ne-am asumat nicio obligație în plus față de ce executăm în prezent pe Regulamentul Dublin privind mișcările secundare și politicile de readmisie. Adică migrație secundară ce înseamnă – intrarea într-o țară membră Schengen și apoi migrarea ilegală în altă țară membră Schengen. Readmisie ce înseamnă?! Că cel pe care un stat membru Schengen l-a reținut și l-a depistat ca fiind un migrant ilegal într-o țară și care, verificat în bazele de date Schengen – Eurodac, SIS, este demonstrat că a intrat printr-un alt stat membru Schengen, este evident  returnat în acel stat. Pentru că este responsabilitatea aceluia să își păzească, dacă vreți,  frontierele și să proceseze mai departe toate aceste…

Deci, încă o dată, subliniez, nu ne-am asumat nicio obligație în plus. Nu s-a vândut, nu s-a dat, nu s-a cedat. Decizia e în Jurnalul Oficial al Comisiei Europene…

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Deci poate fi consultat.

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Sigur că da!

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Să ne așteptăm ca la frontierele aeriene și la în Portul Constanța, ceea ce e o veste proastă pentru Portul Constanța, pentru mulți dintre cei de acolo, să avem ofițeri din Austria sau din alte state care să colaboreze cu autoritățile din România?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Mulțumesc pentru întrebare. Ce mai prevede acest acord, respectiv această decizie. Că avem acordul politic, declarații politice, decizie a Consiliului, deci instrumentul juridic, toate aceste lucruri au fost în discuții, negocieri. Prevede așa –  să întărim controalele la frontiere, noi, românii și bulgarii. Nu e rău, ceea ce oricum ne propunem lucrul ăsta!

Mai prevede așa –  Comisia Europeană să investească, să deblocheze bani pentru România și Bulgaria, să-și întărească logistica cu privire la paza frontierelor – drone, motociclete, mijloace, vehicule, autospeciale, radare, camere cu termoviziune.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Ne dau și bani pentru asta?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Da. Deci nu am cedat nimic, am câștigat bani, să spun așa. Pentru ce? Pentru echiparea Poliției de Frontieră. Ce face Poliția de Frontieră? Ne păzește! Și pe dumneavoastră și pe mine și pe noi toți! Ce e rău în asta? Nu cred că e ceva rău!

Trei – să intensificăm cooperarea polițienească. Ce înseamnă asta? Ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac, cu polițistul bulgar, să oprească migrația ilegală, traficul de persoane, traficul de droguri, traficul de arme, crimă organizată.

Ce înseamnă să coopereze mai intens? Păi să vorbească mai des la telefon, să îți comunice bazele de date mai rapid, să cooperezi în dosare care trec frontiera, între ghilimele, deci infracțiuni petrecute în România, apoi de aceeași persoană petrecute în Austria, comise în Bulgaria, trafic de colo colo, oamenii ăștia, infractorii, lucrează coordonat între ei uneori. Păi trebuie să se coordoneze și polițiștii mai bine. Asta spune acordul. E rău asta? Nu cred că e rău.

Ce mai spune? Mai spune ca ofițeri Frontex să fie dislocați în România și Bulgaria. Ce sunt ofițerii Frontex? Sunt ofițeri care sunt veniți din toate polițiile membre Frontex, inclusiv România avem peste 2.000 de oameni polițiști care activează în Frontex, la ora asta, și care să ajute la protecția frontierei. Deci, primesc un ajutor din partea Frontex. Și mai primesc un ajutor, pentru început, ofițerii austrieci specializați în controlul documentelor să sprijine ofițerii noștri români de la frontiera aeriană. Ce înseamnă asta? Înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un act de identitate în mână, un pașaport, se uită la el și i se pare că e ceva ciudat, dar totuși nu e sigur dacă e un fals, e o persoană substituită, ai un document expirat și corectat, deci tot un fals, până la urmă, se consultă cu specialistul, colegul austriac care e lângă el și îi spune: uită-te și tu la acest buletin.

 

Moderator Bogdan Chirieac:

Deci la punctul de frontieră de la Otopeni, de pildă, am putea avea un ofițer român și un ofițer austriac?

 

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu:

Care nu neapărat…din când în când e consultat, că știu și românii să facă treabă, dar unde-s cazuri, falsuri mai bine executate și sunt mai greu de depistat, se consultă între ei, verifică în baza de date, cel austriac vorbește cu ai lui acasă. E mai simplu, da? Dar și noi facem treaba asta, sunt ofițeri români, experți în documente false, în depistarea lor, care activează la ora asta pe linia Frontex, în alte frontiere. Anual se întâmplă lucrul ăsta.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut