Precizare

Referitor la informațiile vehiculate în privința modificărilor legislative și actelor normative solicitate de fermierii români în timpul recentelor proteste, pentru corecta informare a publicului, Direcția Informare și Relații Publice face următoarea precizare:

Ministerul Afacerilor Interne a fost permanent deschis la dialog cu reprezentanții fermierilor și a colaborat corect cu instituțiile partenere, iar conducerea MAI a dispus de îndată, imediat după primirea solicitărilor, structurilor din subordine să analizeze modificările legislative propuse și să inițieze modificări în acest sens, în cadrul legal.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a analizat deîndată propunerile de modificări legislative transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în data de 13 decembrie 2023 (și nu în data de 2 Decembrie 2023, cum greșit a fost menționat public ulterior, vezi https://psnews.ro/ministrul-agriculturii-le-multumesc-fermierilor-ca-au-protestat-alaturi-de-mine-atac-la-ministerele-pnl/) prin documentul înregistrat la MAI sub numărul 133632/13.12.2023.

Specialiștii din cadrul MAI au semnalat că propunerile inițiale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prezentau deficiențe de tehnică legislativă, precum și contradicții cu alte acte normative, naționale și europene.

MADR a retrimis proiectul cu modificările cerute de specialiștii MAI în data de 17 Ianuarie 2024, Cu celeritate, a doua zi, respectiv 18 Ianuarie 2024, Proiectul Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost semnat de ministrul Afacerilor Interne în calitate de co-inițiator și trimis către MADR pentru a urma calea legală pentru intrarea în vigoare și producerea de efecte.

Textul actului normativ cuprinde soluțiile legislative evaluate la nivelul structurilor de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției Române, din perspectiva siguranței rutiere, și Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, din perspectiva regimului permiselor de conducere).

Având în vedere aspectele menționate mai sus și informațiile vehiculate privind revendicările protestatarilor care ar fi în competența de soluționare a MAI, facem precizarea că nu există alte acte normative din aria de competență a instituției noastre, care să fie necesar a fi modificate, potrivit solicitărilor fermierilor.

Apreciem poziția corectă pe care reprezentanții fermierilor au avut-o față de modul în care Ministerul Afacerilor Interne a răspuns cerințelor lor, sens în care redăm declarația susținută într-o emisiune televizată, în data de 24 Ianuarie 2024, de unul dintre fermierii care au participat la negocieri:

Cristian Purcărea, fermier (interventie telefonica):

„(…) Singura revendicare a fost rezolvata de domnul Predoiu, de la Ministerul de Interne, cu cumularea categoriei la permise.,,

MAI își exprimă încrederea în corecta informare a opiniei publice de către orice parte interesată cu privire la exercitarea atribuțiilor legale ale ministerului și angajamentul de a îndrepta cu promptitudine orice informație eronată pusă în circulație, în interesul public al unei corecte informări a cetățenilor.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut