ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI, PENTRU VERIFICAREA AUTOVEHICULELOR SPECIAL DESTINATE TRANSPORTULUI DE ELEVI

La data de 20 martie a.c., sub coordonarea Direcției Rutiere – Inspectoratul General al Poliției Române, polițiștii au desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru asigurarea unui climat de siguranță rutieră pentru transportul elevilor la și de la unitățile de învățământ, în vederea reducerii riscului rutier, precum și pentru impunerea respectării normelor legale specifice acestui tip de transport rutier.

Astfel, polițiștii rutieri au vizat legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, verificarea documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor rutiere destinate transportului rutier, respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, față de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.

De asemenea, polițiștii au acordat o atenție sporită asupra elementelor privind siguranța circulației, având în vedere starea psiho-fizică a conducătorilor auto, testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuau acest gen de transport, testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive a conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și care au avut un comportament nefiresc, ce putea fi generat de consumul de substanțe psihoactive sau în alte situații când polițistul rutier apreciază că este necesar, respectarea limitelor de viteză maximă legală admisă, pentru categoria de drum și categoria din care face parte autovehiculul, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului și depistarea activităților ilegale de transport rutier.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat 1.815 verificări în trafic ale autovehiculelor destinate transportului de elevi, aplicând 318 sancțiuni aplicate, dintre care 262 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 (105 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 10 pentru viteză, 2 pentru alcool, iar 145 pentru alte abateri).

De asemenea, au fost aplicate 46 de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 1317/2023, 3 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 132/2017 și 7 pentru alte acte normative.

Polițiștii au reținut 18 certificate de înmatriculare, 7 permise de conducere și au retras 7 seturi plăcuțe de înmatriculare.

Exemple:

1. Polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Dolj l-au identificat în trafic pe un bărbat, de 46 de ani, care ar fi condus un microbuz, înmatriculat în județul Dolj, pe DJ 606A, în localitatea Breasta, efectuând transport rutier de elevi.

În urma controlului, a reieșit faptul că acesta nu ar deține certificat de transport în cont propriu valabil.

Astfel, bărbatul a fost sancționat conform H.G. nr. 1317/2023 cu amendă de 10.000 de lei, fiindu-i reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numărul de înmatriculare al autovehiculului.

De asemenea, polițiștii au dispus măsura imobilizării autovehiculului.

2. Polițiștii rutieri din cadrul Formațiunii Rutiere Simeria, din județul Hunedoara, au oprit pentru control, în localitatea Băcia, un microbuz școlar, înmatriculat în județul Hunedoara, condus de către un bărbat, de 41 de ani, care efectua transport de elevi, moment în care, fără a se asigura corespunzător, conducătorul microbuzului a efectuat o manevră de mers înapoi și a acroșat autospeciala de poliție, în urma evenimentului rezultând doar pagube materiale.

Atât conducătorul microbuzului, cât și agentul de poliție, conducător al autospecialei, au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, iar, în urma testării conducătorului microbuzului cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive.

Totodată, conducătorul microbuzului a fost sancționat contravențional cu 660 de lei pentru producerea accidentului prin nerespectarea regulilor privind mersul înapoi, conform O.U.G. nr. 195/2002.

3. Polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți l-au identificat în trafic pe un bărbat, din municipiul Orșova, județul Mehedinți, în timp ce conducea un microbuz, înmatriculat în județul Mehedinți, transportând 25 de elevi, deși microbuzul a fost prevăzut cu 17 locuri, inclusiv cel al conducătorului auto.

Astfel, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform H.G. nr. 1317/2023, cu amendă de 6.000 de lei.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Misiuni de asistență medicală: 1.674. Citiți aici

28 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.022 evenimente gestionate de efectivele MAI. Citiți aici

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut