Comunicat de presă

În această dimineață, polițiștii din cadrul BCCO București împreună cu procurorii DIICOT, au pus în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară pentru fapte care privesc constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, trafic de persoane și complicitate la această infracțiune.

În plan național, în ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat 4.445 de intervenții în sprijinul cetățenilor, 2.786 fiind pe linie de ordine publică, iar 1.659 în situații de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 895 de posibile infracțiuni, 23,6% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică, aflate în executarea atribuțiilor de serviciu, au prins în flagrant 155 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 181 de fapte penale.

Tot în cursul zilei de ieri, s-au dispus măsuri preventive pentru 79 de persoane și au fost depistate 24 de persoane urmărite național sau internațional.

Polițiștii rutieri au avut în atenție identificarea conducătorilor auto care pot pune în pericol siguranța circulației și au reținut, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 647 de permise (dintre care 48 pentru consum de alcool și 6 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise). De asemenea, au fost retrase 437 de certificate de înmatriculare.

În îndeplinirea misiunilor ce le revin, polițiștii și jandarmii au constatat 10.745 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,9 milioane de lei.

În cursul zilei de luni, pompierii au efectuat 188 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 29 de obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 675 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 868.600 de lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.337 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 127 pentru stingerea de incendii și 17 pentru descarcerare. Au fost salvate 6 persoane.

Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 18 misiuni aero-medicale, fiind salvate 17 persoane.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.464 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 157.796 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 140 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări, la acest moment, este de 28 %.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, polițiștii de frontieră au efectuat formalitățile de control pentru 53.778 de persoane, dintre care 6.430 de cetățeni ucraineni.

România a aderat la spațiul Schengen, începând cu data de 31.03.2024, cu frontierele aeroportuare și maritime, fiind operaționalizată aplicația eDAC, prin care efectuează interogări în bazele de date din NSIS și sistemele informatice ale structurilor MAI. În ceea ce privește aeroporturile, efectivele MAI fac verificări aleatorii cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicație eDAC. Pasagerii care au intrat în țară venind din state Schengen sau au plecat către țări Schengen nu au mai fost supuși controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic.

În perioada 31.03 – 08.04.2024, au fost efectuate aproximativ 347.400 de verificări în aplicația eDAC, fiind returnate 750 de alerte, dintre care 36 referitoare la persoane care erau date în urmărire, 63 la persoane dispărute, 109 la persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 98 referitoare la obiecte căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut