Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane: 19 ani de activitate/ O nouă Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028

Pe 12 mai, am marcat 19 ani de activitate ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, perioadă în care eforturile agenției s-au concentrat pe prevenirea exploatării categoriilor vulnerabile și pe protejarea demnității umane. Indiferent de forma sa, exploatarea este inacceptabilă într-o societate modernă care promovează drepturile fundamentale ale omului și este esențial să înțelegem impactul profund pe care traficul de persoane îl are asupra fiecărei victime și a societății în ansamblu.

Cu toate că s-au înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, există încă persoane și grupări care profită de vulnerabilitățile altora pentru câștiguri materiale.

Traficul de persoane este un fenomen extrem de grav, cu implicații profunde pe termen scurt, mediu și lung, care necesită o abordare complexă și o adaptare constantă a strategiilor la noile tendințe și metode de acțiune ale traficanților, în special în ceea ce privește racolarea victimelor.

Prevenirea, protecția și asistența de specialitate acordată victimelor, monitorizarea și evaluarea fenomenului reprezintă piloni esențiali în lupta împotriva traficului de persoane. ANITP joacă un rol crucial în elaborarea și implementarea strategiilor împotriva traficului de persoane, contribuind la modernizarea procesului de gestionare a acestui fenomen.

România a înregistrat progrese notabile în lupta împotriva traficului de persoane, cu un accent deosebit pe prevenirea și informarea potențialelor victime despre riscurile și implicațiile acestui tip de infracțiuni. De asemenea, rezultatele obținute subliniază importanța cooperării între instituții și societatea civilă, la nivel național și internațional.

Eforturile constante și susținute pentru combaterea traficului de persoane au rezultate: în primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar.

În cei 19 ani de activitate, ANITP a oferit sprijin și asistență specializată pentru aproape 20.000 de victime și a facilitat condamnarea a 4.068 de traficanți de persoane.

Astăzi, vom lansa noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028, într-un context național și internațional complex și plin de provocări. Obiectivele generale și specifice sunt structurate în jurul celor patru piloni fundamentali ai luptei anti-trafic: prevenire, pedepsire, protecție și parteneriat.

Prin această strategie, MAI continuă eforturile de identificare, prevenire și combatere a traficului de persoane, adaptate la noile realități. Vom promova în continuare colaborarea și coordonarea între toate instituțiile implicate la nivel național și internațional pentru a asigura o abordare integrată și eficientă în lupta împotriva acestui fenomen teribil.

Strategia stabilește 18 obiective specifice, aliniate și subordonate celor patru piloni de bază anti-trafic, oferind un cadru clar de acțiune orientat spre îmbunătățirea capacității tuturor structurilor implicate în combaterea traficului de ființe umane.

Este o luptă ce necesită implicarea tuturor actorilor instituționali, a mediului non-guvernamental și a organismelor internaționale.

La mulți ani, ANITP, și la cât mai multe misiuni încheiate cu succes!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut