Guvernul României a adoptat, astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, modificarea legislației pentru a permite monitorizarea cu brățări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar și arest la domiciliu

 Vorbim de o aplicare etapizată, cu un orizont rapid de implementare.

Este o măsură venită în scopul creșterii gradului de siguranță publică  în comunități și pentru protecția cetățenilor.

  • Astfel, se devansează aplicarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

 De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 1 octombrie 2024, vom testa folosirea sistemului de monitorizare electronică în cadrul procedurilor de control judiciar și arest la domiciliu în mun. București și în cele 23 județe în care este deja implementat SIME.

Precizăm că testarea se va face folosind infrastructura și dispozitivele deja existente.

  • În plus, o altă modificare este că se devansează de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024 data de extindere la nivelul întregii țări a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii.

Ne referim aici la restul de 18 județe, pentru care această măsură era inițial prevăzută pentru 2025.

  • Totodată, va alea loc extinderea sistemului în viitor (după încheierea proiectului pilot), și pentru monitorizarea persoanelor, pe durata liberării condiționate, sens în care Direcția Națională de Probațiune va fi parte a proiectului SIME.

***

Context – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică

SIME a acoperit, până în prezent, situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

–        prima etapă: – în perioada 2022 – 2023 la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

–        a doua etapă: – în anul 2024 la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

–        a treia etapă: cu termen iniţial anul 2025, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate anterior şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea – termenul a fost devansat pentru 1 octombrie 2024, prin această OUG.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut