Aproximativ 15.000 de polițiști, pompieri și jandarmi au acționat noaptea trecută în teren pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice, în sprijinul cetățenilor

Aproximativ 15.000 de polițiști, pompieri și jandarmi au acționat noaptea trecută în teren pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice, în sprijinul cetățenilor. 5 oameni au fost salvați.

Efectele fenomenelor hidrometeorologice s-au înregistrat în 107 localități din 20 județe (AB, AG, BZ, CL, CS, CJ, DB, DJ, GR, GJ, HD, IS, IF, MH, MS, OT, PH, SV, TR, VL) și în municipiul București.

Oameni aflați în pericol, salvați de angajații MAI

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea a 5 persoane, în județul Mehedinți și în municipiul București, pentru evacuarea apei din 131 de case, 6 anexe gospodărești, 110 curți, 25 de beciuri și 84 de subsoluri de bloc.

De asemenea, a fost nevoie de evacuarea apei de pe 101 străzi, din sediile a 6 instituții publice și a 8 operatori economici.

Alte misiuni derulate noaptea trecută au constat în degajarea a 31 elemente de construcție, 191 de copaci doborâți de vânt, 26 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind avariate 9 case, 2 anexe gospodărești, sediile a 3 instituții publice, 17 blocuri și 129 autoturisme.

Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe Drumul Național 15E, în județul Mureș și pe 5 drumuri județene, în județele Teleorman și Dolj.

Exemple semnificative de intervenții ale angajaților MAI

  • În municipiul București pe bulevardul Camil Ressu – 3 persoane (1 adult și 2 minori) fost evacuate dintr-un autoturism care a fost surprins de nivelul crescut al apei.
  • În localitatea Drobeta Turnu Severin din județul Mehedinți s-a intervenit pentru evacuarea a 2 persoane dintr-un autoturism surprins de volumul mare de apă.
  • În municipiul București s-a intervenit pentru evacuarea apei la Spitalul Cantacuzino, Spitalul Sfântul Pantelimon și stația de metrou Valea Ialomiței.
  • În urma unor turbulențe manifestate deasupra orașului Craiova, 3 membri ai echipajului unei aeronave de pasageri, care efectua un zbor pe ruta Hamburg – București, au suferit diferite traumatisme. La aterizare pe Aeroportul Otopeni cele 3 victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru investigații suplimentare.

Dimensionarea dispozitivelor și coordonarea intervenției

Pentru gestionarea situațiilor produse de fenomenele meteorologice, în baza prognozei emise de ANM, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

La nivel teritorial au fost luate următoarele măsuri:

  • transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;
  • menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
  • instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
  • activarea grupei operative la nivelul a 16 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, DB, DJ, GJ, GR, IL, MH, MS, OT, TL, TR și VL) și municipiul București;
  • emiterea a 40 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 19 județe (AB, AG, CJ, CL, CS, CT, DB, DJ, GJ, GR, IF, IL, MH, MS, OT, PH, TL, TR și VL) și municipiul București și a 15 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 13 județe (AG, CL, CS, DB, DJ, GR, GJ, IF, IL, MH, OT, TR și VL) și municipiul București;
  • creșterea capacității operaționale la Nivel III – Alertă Portocalie la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Mehedinți și la Detașamentul Drobeta;

În total, noaptea trecută au acționat, derulând misiuni de sprijin a populației 3.792 de polițiști, 4.789 pompieri și alți angajați ai IGSU și 6.361 jandarmi.

Pentru derularea acțiunilor, angajații MAI au folosit 7.544 de mijloace tehnice și logistice.

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut