Îmbunătățirea capacității de intervenție în situații de urgență a MAI: trei noi șalupe multirol au intrat în dotarea IGSU

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, continuă proiectele de creștere a capacității de răspuns și intervenție în situații de urgență.

Sâmbătă, 29 iunie 2024, trei noi șalupe multirol, achiziționate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020 au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cu această ocazie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat:

Suntem, aici, la Constanța, întreaga conducere a MAI, IGSU și DSU, pentru a recepționa trei șalupe foarte moderne pentru salvare pe Dunăre, dar și pe mare, pentru intervenții în situații de urgență, echipate la cele mai înalte standarde existente acum în lume.

Aceste șalupe și echipajele care le vor deservi vor salva oameni, oameni care, pe fluviu sau pe mare, se vor afla în situații limită, situații de criză, situații de viață și de moarte.

Exprim mulțumirea și recunoștința pentru toți cei care au făcut posibil acest proiect, realizarea lui pentru MAI și doresc să subliniez că nu este un proiect singular, există o continuitate, este o mișcare amplă și structurată de creștere a echipării tuturor armelor MAI, în speță vorbim aici de IGSU.

Provocările pe zona de reziliență și intervenții în situații critice, după cum vedem cu toții, sunt în creștere și vreau să asigur întreg publicul din România că MAI este conștient de acest lucru și lucrează pentru a-și îmbunătăți capacitatea de intervenție în slujba cetățenilor.

Încă o dată le mulțumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect, le doresc misiuni ușoare colegilor noștri care vor opera aceste nave și vă asigur că vom continua exact pe aceeași direcție pentru întărirea capacității noastre de a ajuta cetățenii.

Șalupele pot desfășura multiple misiuni, precum de stingere a incendiilor de la bordul navelor atunci când acestea navighează, sunt la ancoră sau la dană, de extragere a persoanelor aflate în pericol, de stingere a incendiilor la clădirile, depozitele etc. situate pe malul apei, misiuni de căutare și salvare sau asistență sau evacuare, având capacitatea de a transporta 20 de persoane salvate.

Caracteristicile tehnico–operaţionale permit echipajului executarea misiunilor operative continue, minim 48 de ore, și derularea operațiunilor chiar și atunci când marea este agitată (valuri cu înălțimea de maxim 2,5 metri).

Acestea vor fi distribuite în Turnu Măgurele (județul Teleorman), în Tulcea și Constanța, zone care, pe baza analizelor specialiștilor, au fost identificate ca fiind cele mai potrivite raportat la misiunile specifice.

***

Ministerul Afacerilor Interne acționează pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, apărarea proprietății publice și private, protecția civilă și gestionarea situațiilor de urgență, menținerea ordinii publice, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, respectarea regimului juridic la frontierele de stat, gestionarea statutului juridic al străinilor și îndeplinirea altor atribuții potrivit legii.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut