Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing

În urma celor 58 de percheziții domiciliare efectuate la data de 27 iunie 2024, de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, la persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase, au fost conduse la sediul unității de poliție 10 persoane, unde, după administrarea probatoriului, a fost dispusă reținerea a 9 dintre acestea, iar față de o altă persoană, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Din actele de urmărire penală a rezultat că persoanele cercetate ar fi transmis mesaje text, prin care ar fi informat persoanele vătămate despre faptul că pe contul bancar ar avea o plată în așteptare către un comerciant, fiind îndrumați să apeleze un număr de telefon asociat cu banca.

Ulterior, persoanele în cauză ar fi obținut datele cardurilor bancare, pe care le-ar fi folosit pentru a efectua tranzacții frauduloase.

Activitatea infracțională a vizat clienții mai multor unități bancare din România.

În cazul infracțiunilor comise în dauna a peste 50 de persoane vătămate, valoarea aproximativă a prejudiciului cauzat se ridică la aproximativ 600.000 de lei.

La data de 29 iunie a.c., procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov a dispus măsura controlului judiciar față de 2 persoane reținute, formulând propunere de arestare preventivă față de celelalte 7 persoane reținute.

Judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a 6 dintre acestea, pentru cea de-a 7-a persoană fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Peste 85% din testele efectuate preliminar cu aparatul DrugTest Dräger 5000 au fost confirmate. Citiți aici

Percheziții într-un dosar ce vizează infracțiuni de furt și corupție. Detalii aici

28.538 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

30 de persoane salvate de angajații MAI. Detalii aici

6.024 de evenimente la care s-a intervenit operativ. Detalii aici 

Sari la conținut