Peste 1.000 ha de teren afectate de arderile necontrolate, în ultimele trei zile

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, s-au înregistrat aproximativ 5.000 situații de urgență la care salvatorii au răspuns cu promptitudine.

Astfel, prin stingerea celor 464 incendii înregistrate la nivel național pompierii au limitat propagarea flăcărilor la vecinătăți, eliminând astfel producerea altor situații care să pună în pericol vieți și bunuri. Din totalul acestora, 310 au reprezentat arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 1.000 ha!

REAMINTIM CETĂȚENILOR:

! Utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este STRICT INTERZISĂ, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor.

! În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

! Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Totodată, în acest interval de timp, s-au înregistrat 3.932 solicitări pentru acordarea măsurilor de prim ajutor în urma cărora 3.951 de persoane aflate în dificultate au fost asistate medical.

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, colegii noștri au gestionat 547 situații pentru salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții și 14 cazuri pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme avariate.

Totodată, în această perioadă, datorită răspunsului eficient furnizat de către echipajele operative pe durata misiunilor desfășurate, 32 de persoane aflate în situații critice au fost salvate.

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință, au fost transmise 16 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție. Cele mai multe dintre acestea (13) au semnalat prezența animalelor periculoase (urși) în județele Alba, Argeș, Buzău, Covasna, Vâlcea și Vrancea.

NU UITAȚI!

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut