Fluidizarea traficului rutier și reducerea timpului de așteptare la trecerea frontierei, priorități ale polițiștilor în aceste zile

În condițiile valorilor de trafic crescute din aceste zile, polițiștii rutieri intervin pe principalele artere rutiere, pentru fluidizarea circulației, reducerea timpului de așteptare în trafic și prevenirea accidentelor rutiere.
Polițiștii acționează, în special pe rutele utilizate intens de turiști, către munte și către mare.
Valorile de trafic pe Valea Prahovei sunt crescute, atât din cauza traficului normal de week-end, cât și din cauza restricționării traficului pe Valea Oltului. Reamintim, în perioada 8 iulie – 9 august a.c., pe DN 7 Pitești-Sibiu, pe tronsonul kilometric 242+600 metri – 250, în zona localității Boița, județul Sibiu, traficul rutier se  desfășoară pe rute ocolitoare.
Măsura de închidere a circulației rutiere a fost instituită, zilnic, în intervalul orar 06:00 – 20:00, pentru derularea lucrărilor de defrișare versant, ce se impun a fi executate premergător construcției autostrăzii Sibiu – Pitești.
Informații suplimentare precum și actualizări ale variantelor de ocolire propuse se regăsesc accesând următorul link:https://harti.andnet.ro/vizualizare_harta.php?token=VkZaU1NrMW4
Valori mari ale traficului se înregistrează și către stațiunile de pe litoral, în condițiile sezonului estival, sens în care polițiștii acționează atât pe principalele rute către Constanța (inclusiv pe Autostrada A2 București – Constanța), cât și în stațiunile de la Marea Neagră, pentru fluidizarea traficului rutier.
Solicităm conducătorilor auto să respecte indicațiile polițiștilor, să conducă prudent și responsabil și să își planifice călătoriile inclusiv având în vedere faptul că România se află sub avertizare meteorologică (Coduri Roșu și portocaliu) de caniculă.
Menționăm că informarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere potrivit căreia, în perioada 13.07 – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică), în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme. Astfel, intervalul orar 10:00 – 20:00, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.Mai multe detalii (inclusiv excepții de la restricții), sunt disponibile pe site-ul companiei http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/restric%C8%9Bii-de-circula%C8%9Bie-%E2%89%A575-t-s%C3%A2mb%C4%83t%C4%83-%C8%99i-duminic%C4%83-13

De asemenea, Poliția de Frontieră Română a luat măsurile necesare fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, aproximativ 3.800 polițiști de frontieră desfășurând zilnic, activități de supraveghere și control pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.

În prezent, formalităţile de frontieră se desfaşoară cu operativitate, fără a se înregistra timpi mari de așteptare.

Menționăm faptul că poliția de frontieră procesează fiecare persoană în aproximativ 1-2 minute.
Întrucât în acest weekend se anunță temperaturi ridicate la nivelul întregii ţări, iar traficul la graniță se preconizează a fi intens, în principalele puncte de frontieră – Nădlac II, Borș, Giurgiu și Vama Veche, sunt amplasate, cu sprijinul colegilor de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, puncte de prim ajutor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate, în caz de nevoie.
Reamintim faptul că autoritățile bulgare au demarat lucrările de reparații pe partea bulgară la Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu, lucrări ce vor dura aproximativ 730 de zile. Acestea se vor desfășura zilnic, timp de 10-12 ore.
Pe perioada reparațiilor, circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.
Având în vedere că timpii de așteptare prin PTF Giurgiu vor fi ridicați, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să utilizeze aplicația Trafic On-line care prezintă o medie a timpului de așteptare în punctele de trecere și utilizarea celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internațional de la granița cu Republica Bulgaria, după cum urmează:
* pe raza județului Dolj: PTF Calafat și PTF Bechet (BAC);
* pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (BAC), PTF Turnu Măgurele (BAC);
* pe raza județului Călărași: PTF Călărași (BAC);
* pe raza județului Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone,  iar programul de funcționare este de la ora 08.00 la ora 20.00.
La nivelul ITPF Giurgiu, pentru fluidizarea traficului, sunt suplimentate atât arterele de control, cât și numărul polițiștilor de frontieră care își desfășoară activitatea la controlul documentelor de călătorie, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.
Totodată, menționăm că polițiștii de frontieră vor acționa în baza unui plan de măsuri în cooperare cu instituțiile publice în domeniul ordinii și siguranței publice și vor menține permanent legătura cu autoritățile de frontieră din statul vecin, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât să se preîntâmpine apariția aglomerărilor. Menționăm că, la granița cu Ungaria sunt operaționale 12 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei.
De asemenea, pregătirea din timp a documentelor de călătorie precum şi verificarea şi pregătirea documentelor necesare minorilor la ieșirea din țară, pot scurta timpul de control. Reamintim că pentru călătoriile efectuate de pe aeroporturi în spațiul Schengen, minorilor le sunt necesare aceleași documente ca și în punctele de frontieră terestre. Informaţii suplimentare privind documentele necesare copiilor care călătoresc în afara graniţelor ţării sunt disponibile pe pagina de internet a instituției noastre – www.politiadefrontiera.ro.

Pentru aflarea condiţiilor de călătorie impuse de diferite state din lume, să fie consultat site-ul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi paginile dedicate misiunilor diplomatice la Bucureşti.
Poliţia de Frontieră Română întreprinde zilnic, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şisancţionării persoanelor care nu respectă legea. Suntem permanent la datorie pentru a facilita tranzitarea frontierei pentru participanții la trafic și pentru a oferi sprijin cetățenilor în orice situație.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut