Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Naționale a Franței

În calitate de Viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, transmit salutul meu Republicii Franceze și poporului francez, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, o țară de care istoria politică și culturală a națiunii noastre este strâns legată și alături de care construim prezentul și viitorul Europei.

 

Acest prilej îmi oferă oportunitatea de a evoca sprijinul și colaborarea pe care Republica Franceză le-a arătat României în momente importante pentru Istoria Națională.

 

Construcția României moderne și emanciparea poporului nostru de vechile rânduiri politice și forme culturale feudale a fost inițiată încă din sec. XIX și continuată de eforturile unei elite antebelice și interbelice formată în mari capitale culturale europene, preponderent la Paris, ceea ce a permis națiunii în formare să își proiecteze și continue un parcurs ancorat în valorile democratice și liberale vest europene și să beneficieze de universul cultural, științific și politic al Europei democratice.

 

Pentru România, la nivel istoric, cultural, identitar chiar, rămân reprezentative generațiile de tineri înalt educați în universitățile pariziene, între care membrii Generației Pașoptiste au jucat pentru noi un adevărat rol de „părinți fondatori” precum și gesturi și fapte politice cu valori de repere și piloni ai Istoriei Naționale, cum ar fi sprijinul acordat de Napoleon al III-lea, întâlnirea dintre premierul francez Georges Clemenceau și Regina Maria a României, două personalități puternice, după cum aveau să fie reținuți de istorie, o întâlnire care va avea ca rezultat un sprijin francez definitoriu pentru România acelor vremuri, sprijinul acordat de misiunea militară codusă de Generalul Berthelot în Primul Război Mondial.

 

De altfel, după Revoluția din 1989, care a determinat dispariția sistemului totalitar comunist – impus României după 1945 cu forța armelor sovietice, în ciuda voinței populare exprimate covârșitor pentru forțele democratice în alegerile din 1946, al căror rezultat a fost mistificat și deturnat de forțele politice antidemocratice ale vremii – noul drum democratic deschis României prin jerftă de sânge în zilelele lui decembrie 1989, este la rândul său marcat și de sprijinul pe care țara noastră l-a primit din partea Franței pentru organizarea sau consolidarea de instituții naționale cu vocație europeană, dar și din perspectiva aderării la Uniunea Europeană.  

 

La rândul său, de-a lungul Istoriei, Franța a văzut în români și România un popor și o țară prietene, de care a fost legată prin puternice fire culturale, care țin de originile noastre latine și de un patrimoniu cultural care s-a alimentat reciproc, nume precum inventatorul Henri Coandă, sculptorul Constantin Brâncuși, scriitorii Eugen Ionescu, Mircea Eliade și Emil Cioran, devenind repere în patrimoniul cultural francez, alături de nenumărați alți artiști români precum marile soprane Hariclea Darclée și Mariana Nicolescu, actrița Elvira Popescu sau pictorul Horia Damian.

 

În prezent, Franța rămâne un partener strategic și de încredere al României, alături de care vom continua să apărăm și să consolidăm obiectivele noastre naționale, între care aderarea completă la Spațiul Schengen este unul esențial, în deplină armonie cu cele ale unei Uniunii Europene, pe baza valorilor democratice și liberale care o definesc.

 

Suntem – ca întotdeauna și vom rămâne alături în numele valorilor comune și a prieteniei care leagă statele noastre, cu atât mai mult într-un context geopolitic volatil, care reclamă¹ prudență crescută, diplomație și inteligență în apărarea națiunilor noastre, pentru libertatea, dezvoltarea și prosperitatea lor.

 

Vive la France!

 

La mulți ani Franței și poporului francez!   

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol pentru ceilalți participanți, 607 conducători auto. Detalii aici

46 persoane salvate de angajații MAI în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Peste 6.000 de intervenții ale angajaților MAI, pentru siguranța cetățenilor, în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut