Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Imnului Național

Sărbătorim, astăzi, Ziua Imnului Național, îndemn la lupta pentru libertate și la apărarea valorilor naționale, simbol al unității unui popor care, în pofida unor vremuri istorice vitrege, și-a scris propriul destin și și-a urmat calea firească spre democrație, modernitate și europenitate.

Deșteaptă-te române nu poate fi privit în afara contextului istoric care l-a consacrat, fiind cântecul patriotic ce i-a inspirat și motivat pe români în momente cruciale pentru istoria națională: Războiul de Independență,  Primul și cel de-al Doilea Război Mondial ori mișcări sociale mai recente, între care semnificativă pentru îndemnul la „deșteptare” este Revoluția din 1989.

Imnul național este reflecția aspirațiilor și mentalității unui popor, iar Deșteaptă-te române poartă mărturia luptei pe care românii au purtat-o pentru independență, libertate, drepturi și principii pe care multe state europene le aveau și pe care România și le dorea ca fundament al dezvoltării ulterioare.

Imnul național constituie un simbol și în același timp un reper al trecutului care leagă generațiile și unește spiritele în păstrarea nealterată a valorilor fundamentale ale libertății noastre.

Versurile lui Andrei Mureşanu îmbinate cu muzica ce a fost compusă de Anton Pann constituie un îndemn continuu la luptă – nu unul caduc ori atemporal cum se insinuează în anumite medii, ci un îndemn continuu la a fi atenți și responsabili în raport cu ceea ce contează: libertatea, independența, valorile naționale.

Acesta este unul dintre simbolurile care unesc și inspiră națiunea, fapt demonstrat, recent, inclusiv de suporteri români care au intonat imnul național în cadrul unor manifestări sportive de anvergură, fiind autorii unor momente emoționante pentru o țară care nu doar că își susținea echipa favorită într-o competiție, dar își afirma, cu mândrie, unicitatea în marea familie europeană.

Este, așadar, rândul generației noastre să urmeze îndemnul acestui simbol național, iar fiecare dintre noi are datoria de a fi parte a evoluției și modernizării României, de a lupta pentru a păstra în actualitate valorile și principiile pentru care au luptat înaintașii noștri, de a construi un viitor pentru copiii noștri.

Suntem privilegiați, astăzi, să trăim într-o Românie europeană, parte a unor alianțe economice și militare cum sunt UE și NATO, care garantează prosperitatea și siguranța cetățenilor acestei națiuni.

Toți românii, și cu atât mai mult angajații Ministerului Afacerilor Interne, știu că Deșteaptă-te române! este îndemnul care însoțește jurămintele de credință față de țară ale militarilor sau polițiștilor, ale celor care își asumă să servească țară și comunitățile dincolo de propria siguranță, „chiar cu prețul vieții”.

Vă îndemn să îi respectați și să aveți încredere în cei care și-au asumat o astfel de responsabilitate!

Am încredere că, împreună, vom lupta pentru a păstra valorile fundamentale ale acestui stat, vom apăra libertatea și democrația, vom asigura siguranța cetățenilor României și vom apăra această țară de extremism ori alte insinuări de natură să atenteze la ființa națională.

Să onorăm, așadar, prin faptele și acțiunile noastre simbolurile naționale – inclusiv Imnul Național pe care astăzi îl celebrăm –  și să le transmitem vii, neschimbate, dar mai ales pline de sens și conținut,  generațiilor care ne urmează!

La mulți ani Imnului Național!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

27.377 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC. Citiți aici

Angajații MAI au gestionat 5.793 de evenimente pentru protejarea cetățenilor. Detalii aici

755 de șoferi au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Citiți aici

Pompierii și salvatorii au gestionat 1771 situații de urgență, pentru a preveni tragedii și a salva vieți. Citiți aici

19 persoane salvate de angajații MAI, în ultimele 24 de ore. Citește aici

701 de șoferi au fost scoși din trafic. Detalii aici

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști. Detalii aici

Peste jumătate de milion de verificări cu aplicația eDAC de la operaționalizare. Citiți aici

Sari la conținut