Operațiunea NOT SO FAST

Astăzi, 29 iulie, polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române –  Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Oradea, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră – Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, I.T.P.F. Timiș, S.T.P.F. Arad și S.T.P.F. Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 9 mandate de percheziţie domiciliară, într-o cauză penală având ca obiect  infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu luna decembrie 2023, pe teritoriul României ar fi fost constituită o grupare infracțională transfrontalieră, de tip piramidal,   formată din cetățeni sirieni și români, care ar fi acționat, în mod coordonat, facilitând grupurilor ilegale de migranți trecerea frauduloasă a frontierei României către Bulgaria,  Republica Serbia și Ungaria.

În schimbul unor beneficii materiale importante,  membrii grupului infracțional ar fi asigurat migranților ilegali găzduire temporară în diferite locații, situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a țării.

Pentru activitățile de  transport, persoanele cercetate ar fi racolat mai multe persoane (preponderent cetățeni români) care, fiind atrase de posibilitatea unor câștiguri materiale consistente  într-un termen scurt, ar fi aderat la gruparea de criminalitate organizată și  și-ar fi dezvoltat propriile rețele de transportatori.

În urma perchezițiilor efectuate în municipiile Bucureşti, Timişoara, Arad şi în județele Timiş, Ilfov şi Arad, au fost identificați 32 de migranți (proveniți din Siria și Irak). De asemenea, au fost descoperite și ridicate sume de bani în lei și euro, înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.

Totodată, în cadrul acțiunii au fost efectuate percheziții, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări Timișoara, la o locație de tip safe-house, situată în municipiul Timișoara, utilizată de către membrii grupului infracțional pentru găzduirea temporară a grupurilor de migranți.

Pe parcursul investigațiilor, începând cu luna ianuarie 2024, au fost interceptate pe ruta Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria/Germania  5 transporturi de migranți, însumând 70 de persoane (provenind cu precădere din Siria, Irak, Iran şi Turcia) ascunse în mijloace de transport de mare tonaj, care ar fi achitat traficanților sume de până la 12.000 de euro.

Au fost puse în aplicare opt mandate de aducere, audierile fiind efectuate la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În prezenta cauză penală, a fost inițiat și menținut un dialog constant cu autoritățile din Germania, Ungaria și Austria, prin intermediul EUROPOL, și cu autoritățile din Bulgaria, cu sprijinul SELEC.

La acțiune a fost prezentă o echipă din cadrul EUROPOL – European Migrant Smuggling Centre, precum și polițiști ai Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate din Bulgaria, pentru acordarea de sprijin în efectuarea audierii migranților, depistați în urma activităților desfășurate în zona de vest a României.

Activitățile operative au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al subunităților teritoriale.

La activități au participat și jandarmii Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – B.S.I.J., I.J.J. Arad și Timiș.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

27.377 de verificări au fost efectuate cu aplicația eDAC. Citiți aici

Angajații MAI au gestionat 5.793 de evenimente pentru protejarea cetățenilor. Detalii aici

755 de șoferi au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Citiți aici

Pompierii și salvatorii au gestionat 1771 situații de urgență, pentru a preveni tragedii și a salva vieți. Citiți aici

19 persoane salvate de angajații MAI, în ultimele 24 de ore. Citește aici

701 de șoferi au fost scoși din trafic. Detalii aici

Urmăriți la nivel internațional, aduși în țară de polițiști. Detalii aici

Peste jumătate de milion de verificări cu aplicația eDAC de la operaționalizare. Citiți aici

Sari la conținut