Mesajul Ministerului Afacerilor Interne cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite cu scopul de a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și de a promova protecția drepturilor lor.

Traficul de persoane reprezintă o amenințare majoră la adresa demnității și libertății fiecărei ființe umane, afectând milioane de persoane în întreaga lume, inclusiv în țara noastră.

La nivel mondial, mii de persoane sunt victime ale exploatării prin muncă, ale exploatării sexuale și altor forme de abuz. În ceea ce privește situația României, Raportul Departamentului de Stat al SUA, Trafficking in Persons 2024, evidențiază progresele semnificative realizate de România în combaterea traficului de persoane.

Astfel, România se menține în Pilonul II, ceea ce arată că eforturile instituționale sunt vizibile, inclusiv pentru mediul internațional.

Sunt rezultate concrete care au la bază măsuri eficiente luate la nivel guvernamental, implementarea de politici și programe de prevenție, acțiuni ale structurilor de specialitate pe linia combaterii acestui fenomen, precum și inițiative pentru a ajuta victimele acestui flagel.

În ceea ce privește aspectele pozitive relevate de documentul amintit, sunt de menționat investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic și condamnarea mai multor traficanți, înființarea unei unități de investigații financiare în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane, precum și adoptarea de proceduri pentru identificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli și implementarea unui nou Mecanism Național de Identificare și Referire.

În luna mai a anului 2024 a fost adoptată  Hotărârea de Guvern nr. 533/2024 –  noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024 – 2028 și avem speranța că anii care urmează vor aduce schimbări sensibile în acest domeniu.

Statistic vorbind, România continuă să fie o țară de origine pentru victimele traficului de persoane, în primele 6 luni ale acestui an fiind identificate 252 de victime.

În aceeași perioadă, au fost implementate, prin Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, 75 de campanii și proiecte naționale, de prevenire a traficului de persoane, cu peste 145.000 de beneficiari direcți, cu 25 000 mai multe persoane față de aceiași perioadă a anului trecut, fiind vizat, cu precădere, mediul online, utilizatorii de rețele de socializare.

În aceeași perioadă, au fost susținute 78 de sesiuni de instruire a specialiștilor care intră în contact cu victimele și cu potențialele victime ale traficului de persoane,  la care au participat 1.900 specialiști: polițiști, procurori, asistenți sociali, medici, profesori.

Sunt doar câteva dintre liniile de acțiune instituțională, dar suntem conștienți că nu putem reuși singuri!

Este nevoie de sprijinul fiecărui cetățean, indiferent de vârstă sau de poziție socială, pentru ca în comunitățile noastre să nu fie loc pentru fenomene grave, cum este traficul de persoane.

Fiecare contribuție contează: structuri guvernamentale de profil, organizații non-guvernamentale sau cetățenii simpli pe care îi îndemnăm să fie vigilenți și să raporteze orice suspiciune de trafic sau exploatare!

Este nevoie de educație, în familie și în școală, pentru ca persoanele vulnerabile – mai ales tinerii să nu devină victime ale acestui fenomen.

Nimeni nu trebuie să închidă ochii la suferința celor din jur, iar fiecare cetățean care are suspiciuni sau cunoaște cazuri concrete de persoane are datoria de a raporta autorităților competente pentru că, astfel, nu doar contribuie la combaterea unor infracțiuni grave, ci, mai important: salvează vieți!

Nu este întâmplător faptul că tema pentru 2024 privind marcarea acestei zile este „Nu lăsați niciun copil în urmă în lupta împotriva traficului de ființe umane” în condițiile în care una din trei victime ale traficului de persoane la nivel global este copil, iar copiii prezintă riscuri de două ori mai mari de a se confrunta cu violență în timpul traficului decât adulții.

La acest moment de conștientizare a pericolului și gravității unui asemenea fenomen, gândurile noastre se îndreaptă către victimele acestui flagel, cărora le transmitem un mesaj de speranță și sprijin și față de care ne angajăm să continuăm lupta cu acest fenomen, în numele libertății și a siguranței fiecărei persoane.

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale specializate, Poliția Română și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, lucrează permanent împreună cu partenerii interni și internaționali pentru reducerea dimensiunilor traficului de persoane.

Apreciem susținerea de care structurile naționale se bucură din partea partenerilor internaționali, inclusiv prin intermediul mecanismelor de monitorizare a activității în diverse domenii de interes – inclusiv prevenirea și combaterea traficului de persoane, precum și recomandările unor instituții cu experiență în domeniu, pentru îmbunătățirea activității proprii.

Se impune, astfel, dezvoltarea capacității de investigare, inclusiv din perspectiva  acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților, implicit tragerea la răspundere penală, cu respectarea termenelor premergătoare proceselor, pentru evitarea termenelor de prescripție, a oficialilor complici, indiferent de domeniul de activitate inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii și al serviciilor sociale.

Dincolo de măsurile în plan legislativ pentru a spori măsurile de protecție pentru victimele traficului, rămâne în atenție creșterea finanțării și îmbunătățirea coordonării serviciilor de protecție pentru ca toate victimele să primească îngrijirea medicală și consilierea psihologică necesare.

Ministerul Afacerilor Interne salută și susține lansarea, astăzi, de către Agenția Națională Împotriva traficului de Persoane, a campaniei  ALEGERI SĂNĂTOASE PENTRU UN VIITOR SIGUR. INTRĂ ÎN JOC ÎN ECHIPA POTRIVITĂ! TRAFICUL DE PERSOANE ESTE UN ADVERSAR REAL, dedicată prevenirii traficului de persoane în rândul tinerilor.

„Eforturile pentru combaterea traficului de persoane au fost intensificate de România încă din 2020, după publicarea Raportului privind Traficul de Persoane (TIP) care ne semnala o serie de deficiențe structurale și plasa țara noastră pe linia III din punct de vedere al eficienței combaterii fenomenului. În calitate de ministru al Justiției, am luat atunci inițiativa constituirii unui grup de lucru interinstituțional care să elaboreze o strategie națională și un plan de acțiune pentru combaterea fenomenului de trafic de persoane în țara noastră. Ministrul de Interne de la acea dată, Marcel Vela, alți șefi de instituții din arcul de ordine publică și siguranță națională, au răspuns cu deschidere inițiativei și câteva luni mai târziu, strategia era elaborată și adoptată, pusă în aplicare. Eforturile încep să își arate roadele, fapt remarcat și de recentul raport TIP. Dar, mai este foarte mult de făcut pentru combaterea traficului de persoane. Am dispus alocarea de resurse suplimentare pentru lupta cu traficanții de persoane și am stabilit din aceasta una din prioritățile Ministerului Afacerilor Interne. Lupta cu traficanții de persoane nu va înceta până când nu vom destructura toate rețelele care acționează pe teritoriul național. Colaborarea polițieneasca internațională are un rol esențial pentru succesul în combaterea traficului de persoane. Asigur cetățenii români că structurile instituționale ale MAI desemnate cu combaterea acestui flagel vor continua să intensifice și să multiplice acțiunile operative”, a transmis, cu acest prilej, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Reamintim că cetățenii pot obține on-line cazierul judiciar și istoricul sancțiunilor rutiere.

3.373 de persoane au susținut examenul pentru obținerea permisului de conducere

Efectivele MAI au intervenit la 5.044 de evenimente

Rezultatele înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Sari la conținut