Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Medicinei Militare

De Ziua Medicinei Militare onorăm sacrificiul, devotamentul și profesionalismul personalului medical militar care și-a dedicat viața salvării și îngrijirii persoanelor aflate în suferință, în multe cazuri în situații limită – personal militar și civili deopotrivă.

Ministerul Afacerilor Interne, indiferent de titulatura sau forma de organizare vremelnică, a fost implicat în dezvoltarea medicinei militare.

Amintim, astăzi, o primă atestare despre organizarea asistenței medicale prevăzută în Regulamentele Organice ale Moldaviei și Valahiei, din 1831, respectiv 1832, care înființează un Comitet al Sănătății la București și unul la Iași, sub conducerea Departamentului Treburilor din Lăuntru – actualul Minister al Afacerilor Interne, cu responsabilități specifice în privința sănătății cetățenilor.

La 13 septembrie 1831, spătarul Alexandru Ghica, comandantul oștirii, este însărcinat să organizeze „Spitalul pentru oastea pământească”, actualul Spital Militar Central. Fundamental pentru ceea ce va deveni sistemul medical militar național este medicul Carol Davila, invitat în 1853 de domnitorul Țării Românești, Barbu Știrbei, să organizeze serviciul sanitar din România.

În 1857 Carol Davila, în colaborare cu medicul român Nicolae Kretzulescu, înființează Școala Națională de Medicină și Farmacie, care, în 1869, devine prima Facultate de Medicină românească.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este cel care, după Unirea Principatelor Române, va crea premisele dezvoltării ulterioare a sistemului medical românesc. Astfel, în 1862, se înființează Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, acesta fiind, practic, momentul constituirii medicinei militare.

Dezvoltarea sistemului medical militar a continuat. Menționăm, în acest sens, înființarea „Institutului Medico-Militar” în 1920, ca instituție de formare a medicilor militari, după Primul Război Mondial.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial medicina militară românească a fost, firesc, implicată în acțiunile de pe front, tratarea și evacuarea răniților, precum și în prevenirea și combaterea bolilor infecțioase.

Medicina militară rămâne o componentă vitală a forțelor armate, iar în actualul context geopolitic, o componentă militară bine pregătită și adecvat dotată constituie un avantaj în planul securității cetățenilor noștri.

În același timp, trebuie să fim conștienți și să ne asumăm faptul că înalta performanță – așa cum este cazul personalului medical – are nevoie de susținere continuă, de încurajare a cercetării, inovației, dezvoltării în acest domeniu, concomitent cu armonizarea cadrului legal la cerințele reale ale acestui cadru personal.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne funcționează Spitalul de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”, construit din inițiativa medicului Dimitrie Gerota în 1907, cu destinația de sanatoriu, naționalizat în 1948 pentru a deveni Spitalul Militar M.I. „Dr. Victor Babeș”, revenit în 1998 la actualul nume: „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”. Spitalul a trecut prin multe transformări și adaptări funcționale, raportate la necesitatea asigurării unui serviciu medical de calitate în raport cu cerințele reale instituționale și sociale.

În urma semnării contractului de finanțare, prin PNRR, se va edifica o nouă construcție a Spitalului de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”. Noua clădire va fi dotată cu 490 de paturi, dintre care 400 în secțiile medicale pentru spitalizare continuă, 40 de paturi pentru spitalizare de zi și 50 de paturi pentru anestezie și terapie intensivă. Mai mult, noul spital va oferi servicii medicale de urgență într-una din cele mai aglomerate zone de intrare/ieșire din nordul Capitalei, București, unde nu există la acest moment un spital de urgență.

Inițiative de acest fel vor dezvolta sistemul medical, dacă vor fi concretizate și duse la bun sfârșit.

Proiectele concretizate sunt singurul criteriu de validare a eficienței politice, dincolo de retorica politică obișnuită sau de campanie.

MAI va continua să sprijine eforturile concrete ale celor care muncesc efectiv pentru modernizarea României și creșterea gradului de siguranță a cetățenilor!

Tuturor celor care activează în domeniul medicinei militare le mulțumesc și le urez sănătate, putere de muncă și să fie repere de integritate și profesionalism!

La mulți ani!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut