Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 13 – 26 septembrie 2024, 13 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 7.300.000 de lei.

Astfel, în perioada 13 – 26 septembrie 2024, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 86 de mandate de percheziție domiciliară și 63 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 39 de persoane.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 7.329.616 lei.

Totodată, au fost indisponibilizate 101.720 de țigarete, sume de bani (29.095 de lei,  5.471 de euro), 16 litri de alcool, 4.040 de kilograme de deșeuri, 1.000 de kilograme de deșeuri periculoase şi alte bunuri în valoare de 6.386.048 de lei.

Exemple:

  1. La data de 24 septembrie 2024, polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală, au pus în aplicare 4 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţul Vâlcea.

Perchezițiile au vizat persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte reţele de calculatoare, fără drept, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi suigeneris ale fabricanţilor de baze de date sau a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.

Din cercetări a reieșit că, prin intermediul unui site de internet, în perioada 22 noiembrie 2022 – prezent, persoanele în cauză ar fi pus la dispoziția publicului toate programele de televiziune din România, pentru orice utilizator care poate avea acces la internet, în orice colț al lumii, fără consimțământul titularilor acestor drepturi.

Această conduită care ar fi condus la vătămarea intereselor legale ale titularilor licențelor audiovizuale, ce nu și-ar fi exprimat în niciun moment consimțământul/acordul în vederea difuzării, fiind totodată obținute venituri însemnate din aceste activități.

La acțiune au participat luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.

  1. La data de 24 septembrie 2024, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, au pus în executare 5 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Cercetările vizează mai multe persoane care, în perioada iulie – septembrie 2024, ar fi decontat la un lanț de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanție–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleași coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleași elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obținerii frauduloase de sume de bani.

În conformitate cu legislația în vigoare, toți comercianții au obligația de a încasa de la clienți garanția aferentă produselor care utilizează ambalaje SGR, precum și organizarea unor puncte de returnare a ambalajelor SGR și restituirea valorii garanției ambalajelor returnate de către consumatori, indiferent de locul achiziționării produselor în ambalaje SGR.

Valoarea garanției este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, fie prin voucher pe care aceștia, în cadrul aceluiași comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza la efectuarea cumpărăturilor.

Prejudiciul reclamat de către agentul economic care a decontat voucherele falsificate este de aproximativ 300.000 de lei, urmând a fi stabilită participația fiecărei persoane cercetate la cauzarea acestuia și răspunderea penală individuală.

În cauză s-a beneficiat de suportul specialiștilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut