Poliția Română, prezentă la Bucharest Gaming Week

 

Peste 1.100 de copii și tineri au beneficiat de recomandări preventive la standul #SigurantaOnline din cadrul Bucharest Gaming Week, care a avut loc weekend-ul trecut la Palatul Parlamentului. Două totemuri-capcană cu cod QR au fost scanate de mii de participanți, demonstrând cât de ușor pot hackerii accesa datele prin scanarea neglijentă a codurilor de către tineri.

Inițiatorii proiectului național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală #SigurantaOnline (sigurantaonline.ro), Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB), i-au întâmpinat pe copii și tineri cu îndemnul „Fii Cool, nu Credool!”.

La stand, tinerii pasionați de jocuri online au avut ocazia să se întâlnească cu gamerii lor preferați, iar organizatorii le-au oferit recomandări esențiale despre siguranța online.

Vizitatorii au învățat cum să navigheze cu precauție în mediul virtual și să nu aibă încredere în tot ce găsesc pe internet. Au fost încurajați să fie vigilenți și sceptici, mai ales atunci când intră în contact cu necunoscuți și li se solicită date sensibile (personale, financiare etc.).

Pentru a atrage atenția asupra pericolelor din mediul online, au fost amplasate două totemuri-capcană în spațiul evenimentului, concepute să simuleze o fraudă cibernetică.

Acestea afișau un cod QR, promițând câștiguri rapide.

În cele două zile ale evenimentului, codul a fost scanat de peste 3.000 de ori, iar cei care l-au accesat au primit imediat o avertizare: hackerii ar putea folosi astfel de metode pentru a fura datele, parolele și chiar fotografiile din telefon.

Recomandarea este să acordați atenție la ce coduri QR scanați și la ce linkuri dați click!

Tinerii prezenți la standul #SigurantaOnline au participat la un concurs interactiv cu premii, unde au învățat cum să se protejeze pe internet (https://porcupin.sigurantaonline.ro/game).

Cei care și-au demonstrat abilitatea de a naviga în siguranță în mediul online au primit premii.

Cele patru mesaje-cheie transmise la Bucharest Gaming Week au fost:
• Evită să furnizezi datele de pe card la cerere;
• Verifică linkurile suspecte cu soluții de securitate înainte de a da click;
• Folosește parole puternice, complexe și unice pentru fiecare cont;
• Activează autentificarea multifactorială oriunde este posibil.

La standul #SigurantaOnline, partenerii au îmbinat distracția cu educația, oferind tinerilor instrumentele necesare pentru a fi mai protejați în fața amenințărilor din spațiul digital.

Despre Proiectul #SigurantaOnline

Proiectul național de prevenire a criminalității informatice și educație digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca tinerii și copiii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.

Proiectul este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor, alături de care s-au alăturat pe parcurs, punctual, și alte entități cu preocupări în domeniu, în scopul de a oferi beneficiarilor, copii sau adulți, cele mai bune practici de securitate cibernetică.

www.dreptullabanking.ro
www.sigurantaonline.ro
Facebook @DreptulLaBanking


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Persoane cercetate pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. Detalii aici

Percheziții la persoane cercetate pentru fals informatic și infracțiuni la regimul silvic. Detalii aici

108 percheziții pentru probarea unor infracțiuni de corupție în județul Suceava. Detalii aici

Persoane cercetare pentru trafic de droguri. Detalii aici

Operațiune a Poliției Române și D.I.I.C.O.T., împotriva criminalității organizate. Detalii aici

Activitatea pompierilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

Persoane cercetate pentru grup infracțional organizat și trafic de migranți. Detalii aici

Percheziții într-un dosar de trafic de persoane, proxenetism, acces ilegal la un sistem informatic și influențarea declarațiilor. Detalii aici

Percheziții într-un dosar de trafic de persoane. Detalii aici

Rezultate înregistrate la frontieră în ultimele 24 de ore. Detalii aici

Verificări ale polițiștilor de la Autostrăzi, pentru siguranța traficului. Detalii aici 

Peste 1.500 de misiuni, în ultimele 24 de ore. Citește mai mult

Cercetat pentru trafic internațional de droguri de risc. Detalii aici

Misiunile desfășurate de pompieri în acest sfârșit de săptămână. Detalii aici

Sari la conținut