Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia Zilei Armatei Române

De Ziua Armatei Române îi sărbătorim pe cei care, cu devotament și curaj, mai ales în contextul geopolitic actual, apără țara și garantează securitatea noastră. În fiecare zi militarii dovedesc loialitate și un simț al datoriei care inspiră respect și recunoștință din partea întregii națiuni.

Un simbol al curajului, sacrificiului și dăruirii în lupta pentru libertate, 25 octombrie 1944 marchează eliberarea completă a teritoriului României și reprezintă o piatră de hotar în istoria națională. Această dată nu este doar o victorie militară, ci și un moment de afirmare a voinței poporului român de a-și păstra suveranitatea și un capitol în procesul de consolidare a României ca națiune liberă și independentă.

Totul pentru țară, nimic pentru mine!” – aceste cuvinte, rostite de Carol I, rămân vii în inimile celor care au ales să își dedice viața protejării țării. Militarii nu îndeplinesc doar o datorie, ci slujesc un ideal: acela de a apăra valorile și interesele României. Ei sunt scutul și sabia țării noastre, gata să răspundă oricărei amenințări, indiferent de sacrificii, iar trecutul glorios al Armatei Române ne oferă astăzi siguranța și stabilitatea pe care le prețuim zi de zi.

Actele de eroism ale militarilor români rămân gravate în memoria colectivă și reprezintă un exemplu al spiritului național, astfel că, astăzi, îi onorăm pe cei care, prin sacrificiul lor, ne-au lăsat moștenire această țară.

Ca membră a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, România dispune astăzi de o armată modernă, bine pregătită și capabilă să acționeze eficient și profesionist alături de aliații săi. Armata Română a evoluat constant în ultimele decenii și și-a câștigat un loc de onoare printre forțele militare ale lumii. Această recunoaștere nu vine doar din performanțele militare, ci și din angajamentul față de menținerea păcii și stabilității globale, în acord cu standardele internaționale.

În misiunile din afara granițelor, soldații români, alături și de angajații MAI, polițiști și jandarmi, au dovedit că sunt capabili să facă față provocărilor celor mai complexe, fiind la același nivel cu forțele armate ale celor mai puternice state ale lumii.

Onoarea, disciplina și loialitatea față de patrie sunt trăsături definitorii ale carierei militare fiind și o sursă de inspirație pentru noi cei care ne punem toată încrederea în pregătirea acestor oameni curajoși, dar și pentru tinerele generații care își doresc să îmbrace haina militară.

Într-o lume în continuă schimbare Armata rămâne constantă în promovarea valorilor și istoriei naționale, astfel că tuturor celor care sunt parte a Armatei Române le mulțumesc și le doresc succes în misiunile viitoare!

La mulți ani!


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Misiunile pompierilor din acest sfârșit de săptămână. Detalii aici

Bunuri de peste 300.000 de euro, descoperite de polițiști și procurori. Citește mai mult

Angajații MAI au gestionat peste 4.500 de intervenții de ordine publică și situații de urgență. Detalii aici

Cooperare polițienească internațională pentru combaterea criminalității. Citește mai mult

Acțiuni ale Poliției Române, în unitățile de învățământ și în zona acestora. Detalii aici

Sari la conținut