În primele nouă luni ale anului 2024 – Creştere de peste 63% a cantităţii deşeurilor descoperite la intrarea în ţară

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române au fost întreprinse acţiuni în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu în vederea combaterii introducerii în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri, procedând la verificarea şi controlul mijloacelor de transport, precum şi la monitorizarea specifică în zona de competenţă.

În primele nouă luni ale anului 2024 au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 7.400 tone, după cum urmează: metale – 3.400 t, mobilă – 545 t, textile – 895 t, plastic – 336 t, anvelope – 350 t, hârtie şi carton – 86 t, alte materiale precum deşeuri amestecate, mobilier, electrocasnice, alimente – 1.800 t.
În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 4.529 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere cu 63,3%.
Precizăm că, în conformitate cu H.G. 1005/2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, organele vamale efectuează operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară.
În toate situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. La finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.

Cazuri semnificative:

Peste 42 tone de deșeuri oprite în PTF Giurgiu

În data de 15.07.2024, la diferite intervale de timp, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, s-au prezentat pe sensul de intrare în țară un cetățean român și un cetățean bulgar, aflați la volanul unor autocamioane. Șoferii transportau deșeuri metalice și din plastic, de la societăți din Bulgaria, având ca destinație România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea celor două transporturi, colegii noştri au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatul Județean Giurgiu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.
Astfel, în urma verificărilor, s-a stabilit că în mijloacele de transport se aflau 21.508 kilograme deșeuri metalice și 21.144 kilograme deșeuri plastice.
Procedând la verificarea și analizarea documentelor, s-a constatat faptul că cele două transporturi nu îndeplinesc condițiile de intrare în țară, motiv pentru care autorităţile competente nu au permis accesul mijloacelor de transport pe teritoriul României.

Aproximativ 45 tone deşeuri oprite la intrarea în țară

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat în data de 04.09.2024, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a trei automarfare, înmatriculate în România, conduse de trei cetățeni români.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului Bihor și Arad.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 44.980 kg deșeuri, constând în diverse bunuri (materiale plastice și de cauciuc, textile, mașini de tuns iarba, biciclete etc.) care proveneau de la societăți comerciale din Italia, Germania și Franța, pentru firme din România.
În consecință, autoritățile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.

Cea mai mare cantitate de deșeuri oprită la intrarea în țară de polițiștii de frontieră, în decurs de 48 de ore

În perioada 27-28.03.2024, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II au efectuat, pe sensul de intrare în ţară, controlul specific asupra a zece automarfare conduse de cetățeni români. Aceștia transportau, conform documentelor de însoțire a mărfii, diverse bunuri (anvelope, aparate fitness, îmbrăcăminte second-hand, vitrine frigorifice, jucării, mobilă second-hand) de la diferite societăți comerciale din Germania, Suedia și Belgia pentru firme din România.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transporturilor în cauză, poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Comisariatelor Județene Bihor și Arad din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și Protecției Consumatorului Bihor și Arad.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 95.000 kg de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut