Activități ale polițiștilor rutieri privind circulația tractoarelor și utilajelor agricole și forestiere

În perioada 22 – 31 octombrie a.c., polițiștii din cadrul structurilor de poliție rutieră au desfășurat o serie de activități preventive și reactive, ce au vizat circulația tractoarelor și utilajelor agricole și forestiere pe drumurile publice din mediul rural.

Activitățile preventive s-au realizat cu autolaboratoarele de educație rutieră din dotare și s-au desfășurat, în special, pe tematica interzicerii conducerii vehiculelor pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, respectării normelor rutiere cu incidență pe timp de noapte de către categoriile vulnerabile de participanți la trafic (pietoni, bicicliști etc), precum și respectării legislației rutiere de către celelalte categorii de participanți la traficul rutier.

Activitățile reactive au constat în organizarea unor acțiuni pe problematica circulației tractoarelor și utilajelor agricole sau forestiere pe drumurile publice și au vizat, în principal testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor, deținerea categoriei permisului de conducere corespunzătoare vehiculului sau ansamblului de vehicule condus, respectarea normelor privind înmatricularea/înregistrarea vehiculelor care circulă pe drumurile publice, existența/valabilitatea inspecției tehnice periodice și a asigurării de răspundere civilă auto, respectarea normelor privind starea tehnică a vehiculelor, alte aspecte de interes rezultate în urma evaluării situației operative de pe raza proprie de competență.

Astfel, au fost organizate 571 de activități preventive în mediul rural, la care au participat 1.286 de polițiști și 669 de acțiuni de control privind circulația tractoarelor și utilajelor agricole sau forestiere pe drumurile publice, la care au participat 2.321 de polițiști.

În cadrul acestor activități, au fost efectuate 4.257 de testări cu aparatele etilotest/etilometru, totodată fiind aplicate 2.599 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate, 35 au fost pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 108 pentru lipsa inspecției tehnice periodice, 60 pentru lipsa asigurării de răspundere civilă auto, 151 pentru deficiențe tehnice și 2.245 pentru alte abateri.

Pentru nerespectarea altor acte normative, au fost aplicate 159 de sancțiuni contravenționale.

Au fost reținute 227 de permise de conducere, precum și 202 certificate de înmatriculare/înregistrare, fiind constate 108 infracțiuni la regimul rutier și 6 infracțiuni de altă natură

Exemple:

1. La data de 24 octombrie a.c., ora 16:11, polițiștii rutieri din Brăila au oprit, pentru control, un ansamblu de vehicule format din tractor cu două remorci, condus de către o persoană, de 46 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că aceasta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,42mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirii infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

2. La aceeași dată, ora 13:00, polițiștii rutieri au depistat un bărbat, în timp ce conducea în satul Cordun, județul Mehedinți un tractor, iar, în urma verificărilor în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit faptul că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Totodată, s-a constatat că bărbatul conducea tractorul în cauză tractând un atelaj hipo, încărcat cu material lemnos, fără a deține avizul de însoțire al materialului lemnos. În urma inventarierii materialului lemnos de către pădurarul din cadrul unui ocol silvic, s-a stabilit un volum de 2 m.c., esență gorun, mojdrean și carpen.

S-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia și la dispunerea măsurii complementare de confiscare a materialului lemnos.

3. La data de 30 octombrie a.c., ora 19:05, polițiștii rutieri au depistat un bărbat în timp ce conducea un utilaj agricol în localitatea Nicorești, județul Bacău, iar, în urma verificărilor în bazele de date ale Poliţiei Române, s-a constatat faptul că acesta figurează având exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

De asemenea, întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul din dotare, rezultatul fiind de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirie infracţiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

4. La data de 31 octombrie a.c., polițiștii rutieri au depistat un bărbat, în timp ce conducea un tractor cu remorcă, în localitatea Gâmbaș, județul Alba, fără a fi înmatriculate sau înregistrate în circulație.

A fost întocmit dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut