ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI, PENTRU VERIFICAREA AUTOVEHICULELOR SPECIAL DESTINATE TRANSPORTULUI DE ELEVI

În perioada 8-9 aprilie a.c., sub coordonarea Direcției Rutiere – Inspectoratul General al Poliției Române, polițiștii au desfășurat, la nivel național, o acțiune pentru asigurarea unui climat de siguranță rutieră pentru transportul elevilor la și de la unitățile de învățământ, în vederea reducerii riscului rutier, precum și pentru impunerea respectării normelor legale specifice acestui tip de transport rutier.

Astfel, polițiștii rutieri au vizat legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, verificarea documentelor necesare și obligatorii a fi deținute la bordul autovehiculelor rutiere destinate transportului rutier, respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane și verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune, prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, față de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz.

De asemenea, polițiștii au acordat o atenție sporită asupra elementelor privind siguranța circulației, având în vedere starea psiho-fizică a conducătorilor auto, testarea alcoolscop a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuau acest gen de transport, testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive a conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport și care au avut un comportament nefiresc, respectarea limitelor de viteză maximă legală admisă, pentru categoria de drum și categoria din care face parte autovehiculul, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului și depistarea activităților ilegale de transport rutier.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat 2.044 de verificări în trafic ale autovehiculelor destinate transportului de elevi, aplicând 304 sancțiuni, dintre care 271 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 (91 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 29 pentru viteză, 5 pentru alcool și 146 pentru alte abateri).

De asemenea, au fost aplicate 28 de sancțiuni pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 1317/2023, 2 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 132/2017 și 3 pentru alte acte normative.

Polițiștii au reținut 9 certificate de înmatriculare, 7 permise de conducere și au retras 6 seturi de plăcuțe de înmatriculare.

Exemple:

1. La data de 9 aprilie 2024, ora 07:48, un bărbat a condus un microbuz pentru transportul elevilor, pe DN15B, în localitatea Vânători-Neamț, iar, la testarea cu aparatul etilometru, efectuată de către polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, a reieșit 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De asemenea, acesta nu purta centura de siguranță în timpul deplasării, iar autovehiculul nu avea aplicate în partea din spate ecusoanele cu limitele de viteză corespunzătoare categoriei de drum.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.815 lei, fiindu-i reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, pentru 90 zile.

2. La data de 9 aprilie 2024, în jurul orei 8:10, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au oprit pentru control, pe DN6, în localitatea Șandra, un microbuz, care efectua transport rutier de persoane (elevi) în cont propriu, la volanul căruia se afla un bărbat, de 58 de ani.

În urma controlului, polițiștii au constatat că operatorul de transport, instituție publică, efectua transport rutier de persoane în cont propriu, fără a deține copie conformă pentru acest tip de transport.

Instituția publică a fost sancționată conform art. 4, pct. 2 din Hotărârea nr. 1.317/2023 cu amendă de 6.000 de lei și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului pentru 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Percheziții la persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Detalii aici 

33.409 verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale. Detalii aici 

467 de conducători auto au fost scoși din trafic, reprezentând un potențial pericol. Detalii aici 

Peste 150 de autori de infracțiuni prinși în flagrant de efectivele MAI. Detalii aici 

Sari la conținut