Acțiuni ale polițiștilor în domeniul operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri

În perioada 25 iulie – 25 august 2024, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu, au indisponibilizat peste 59 de tone și peste 6.000 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase, precum și aproximativ 70.000 de tone și peste 400.000 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase, în cadrul Planului ,,DEȘEURI 2024”.

În perioada 25 iulie – 27 septembrie 2024, la nivel național, polițiștii acționează în baza acestui plan, inițiat de către Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Române, ce are ca scop prevenirea și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu deșeuri și substanțe periculoase, precum și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni.

În acțiune sunt implicate structuri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele de poliție județene prin structurile arme, explozivi și substanțe periculoase), Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (inspectoratele teritoriale ale Poliției de Frontieră/Garda de Coastă, Sectoarele Poliției de Frontieră/Grupurile de Nave) și Garda Națională de Mediu, Comisariatul General prin comisariatele județene de mediu.

Astfel, în urma activităților desfășurate în perioada 25 iulie – 25 august 2024, pentru verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu substanțe periculoase și deșeuri, a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici, au fost efectuate 375 de acțiuni, dintre care 95 de către efectivele Poliției Române, în comun cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, verificate 429 de persoane juridice și 169 de persoane fizice, care efectuau operațiuni cu acest tip de produse.

De asemenea, au fost constatate 172 de fapte de natură penală, dintre care 82 de infracțiuni prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 77 de infracțiuni prevăzute de O.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 2 infracțiuni privind traficul de produse sau substanțe toxice și 11 infracțiuni la alte acte normative.

Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării sau neutralizării, după caz, 59.595 de kilograme și 6.571 de litri de substanțe periculoase și nepericuloase și 68.955.204 kilograme și 402.161 de litri de deșeuri periculoase și nepericuloase (metalice, plastic, sticlă, etc.).

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării și 4 autovehicule, care ar fi servit la săvârșirea de infracțiuni.

Au fost aplicate 206 sancțiuni contravenționale, dintre care 62 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 39 la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 10 la H.G. nr. 1061/2008 privind transportul de deșeuri periculoase și nepericuloase în România, 8 la H.G. nr. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase, precum și 87 la alte acte normative.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 1.469.240 de lei.

Activitățile de control vor continua.

Exemple:

1. La data de 13 august a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, cu sprijinul reprezentanților Gărzii de Mediu Tulcea, au desfășurat activități în cadrul Planului de Acțiune ,,DEȘEURI 2024”.

Astfel, la o societate comercială, din localitatea Lunca, județul Tulcea, polițiștii au constatat faptul că s-ar fi desfășurat alte activități economice decât cele pentru care aceasta ar fi fost autorizată.

În fapt, în cadrul societății comerciale s-ar fi desfășurat activități de dezmembrare a autovehiculelor scoase din uz, în mod ilegal, fapt pentru care numeroasele deșeuri ar fi fost contaminate cu ulei uzat, devenind astfel deșeuri periculoase.

Polițiștii au descoperit 700 de kilograme de acumulatori uzați și 1.200 de litri de ulei uzat, pentru care nu s-ar fi luat măsuri de eliminare.

În urma verificărilor efectuate, a fost suspendată activitatea agentului economic, au fost indisponibilizate 60.000 de kilograme de deșeuri feroase și neferoase contaminate, 700 de kilograme de acumulatori uzați și 1.200 de litri de ulei uzat.

În cauză, sunt desfășurate cercetări în cadrul unui dosar penal.

2. La data de 22 august 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase ai Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Mehedinți, au efectuat un control la punctul de lucru al unei societăți comerciale și au constatat faptul că, în incinta acestuia, amestecate cu alte deșeuri, ar fi fost depozitate, direct pe sol, piese auto și elemente de caroserie impregnate cu substanțe periculoase, precum și deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Toate acestea ar fi fost în cantitate de aproximativ 60.000 de kilograme (30.000 de kilograme de deșeuri periculoase electrice și electronice, 10.000 de kilograme de deșeuri de sticlă și 20.000 de kilograme de deșeuri metalice și plastice), fără a respecta normele legale în vigoare, cantitatea menționată fiind indisponibilizată.

În continuare, sunt efectuate cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de poluarea prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase, eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Polițiștii acționează cu efective sporite, în localitatea Cașolț, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică. Detalii aici

Misiunile salvatorilor din ultimele 24 de ore. Detalii aici

Acțiune, în sistem integrat, la Cugir. Detalii aici

Razii și mandate de percheziție puse în aplicare de polițiștii din Harghita, în cadrul unei acțiuni cu forțe mărite. Detalii aici

Percheziții ale Poliției Române pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Sari la conținut