Luni, 24 aprilie a.c., în județele Dâmbovița și Timiș, efectivele Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița și ale brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au efectuat percheziții domiciliare, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și deținerea de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept.
Din cercetări a reieșit faptul că în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, mai multe persoane, o parte aflate în executarea unor pedepse privative de libertate, ar fi efectuat acte de preparare, confecționare, achiziționare, transport, introducere, prin disimularea prin impregnare în hârtie și materiale textile, și comercializare, în unitățile de detenție a unor cantități de droguri de risc și mare risc.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Romană.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, a polițiștilor de penitenciare din cadrul Penitenciarului Mărgineni și al Jandarmeriei Române.
În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au intervenit în 3.055 de situații de ordine publică, în timp ce pompierii au acționat pentru gestionarea a 1.429 de situații de risc pentru cetățeni, cele mai multe intervenții fiind pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 841 de posibile infracțiuni, peste 23% dintre acestea fiind din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică formate din polițiști și jandarmi au prins în flagrant 165 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 181 de fapte penale, iar față de 42 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Totodată, ieri, au fost depistate 12 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.
Polițiștii rutieri au fost prezenți în teren pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Astfel, au fost retrase 293 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 753 permise de conducere, dintre care 91 pentru consum de alcool, iar 13 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise.
Polițiștii și jandarmii au constatat 9.765 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 4,1 milioane de lei.
Cele mai multe intervenții ale pompierilor, respectiv 1.204, au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, au acționat pentru stingerea a 61 de incendii și au efectuat 2 misiuni pentru descarcerare.
Pe parcursul intervențiilor acestora au fost salvate 10 persoane.
Totodată, pompierii au efectuat 39 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind aplicate 75 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 60.500 de lei.
Piloții Inspectoratului General de Aviație au executat 17 misiuni aero-medicale, fiind salvate 16 persoane aflate în situații de urgență, iar polițiștii au acționat pentru salvarea unei persoane, aflată într-o situație critică (cu intenții suicidale).
În ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.405 cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 129.365 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 4 permise de ședere fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 48,4%.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.772 de mijloace de transport și 98.655 de persoane, dintre care 7.591 de cetățeni ucraineni.