Campanie de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES

Începând cu data de 28.01.2022, Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale este beneficiarul proiectului „Campanie de conștientizare privind importanța implementării SIS și EES”, cod proiect ROFSIB2022OS2A14P03, finanțat prin Fondul de Securitate Internă 2014-2020, componenta Frontiere și Vize.

Acest demers se înscrie într-un proces amplu ce are ca scop dezvoltarea cu succes la nivel național a sistemelor europene de informații și securitate.

La nivelul Uniunii Europene, implementarea noilor sisteme reprezintă un obiectiv politic major, preconizat a se derula până în anul 2023, cu impact direct în asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetățenii europeni.

Proiectul menționat abordează două sisteme europene: Sistemul de intrare/ieșire (EES) și Sistemul de Informații Schengen (SIS), acestea reprezentând și primele sisteme ce vor trebui implementate, conform calendarului european.

SIS este una dintre cele mai importante măsuri compensatorii care contribuie la menținerea unui nivel ridicat de securitate în spațiul de libertate, securitate și justiție al Uniunii, prin sprijinirea cooperării operaționale dintre autoritățile naționale competente, în special polițiștii de frontieră, poliție, autoritățile vamale, autoritățile din domeniul imigrației și autoritățile responsabile cu prevenirea, depistarea, investigarea sau urmărirea penală a infracțiunilor sau cu executarea pedepselor.

EES va permite înregistrarea și stocarea datei, orei și locului de intrare și ieșire și a refuzului intrării în ceea ce îi privește pe resortisanții țărilor terțe la frontierele externe, precum și furnizarea accesului statelor membre la aceste informații.

Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, în intervalul 28 ianuarie 2022 – 28 martie 2023, iar valoarea bugetului aprobat este de 92.400 de euro (457.324,56 lei)  din care 69.300 euro reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 23.100 euro finanțare națională.

Prin implementarea acestui proiect se urmărește obținerea unei imagini clare asupra stadiului dezvoltării și implementării celor două sisteme de informații la nivelul structurilor MAI, precum și eliminarea eventualelor impedimente în respectarea termenelor de implementare stabilite la nivel UE.

Prin proiect se vor realiza activități de conștientizare și informare a personalului din cadrul structurilor teritoriale ale MAI (în special IGPR, IGPF, IGJR, IGI, DGP, DEPABD, DRPCIV, CNSIS, DGPI), prin realizarea unor activități la fața locului și prin distribuirea de pliante și afișe cu informații relevante referitoare la cele două sisteme, dedicate atât personalului propriu, cât și publicului larg. Activitățile la fața locului se  circumscriu următoarelor domenii: managementul frontierelor, cooperare polițienească, SIS/SIRENE și protecția datelor cu caracter personal și se vor desfășura în 30 de județe din țară.

Totodată, vor fi derulate campanii de informare, prin postarea informațiilor cu privire la noutățile aduse de SIS recast și EES, pe rețelele de socializare ale MAI (facebook, instagram, twitter), precum și pe site-urile de intranet ale structurilor vizate (IGPF, IGPR, IGJR, IGI, DGP, DEPABD, DRPCIV, CNSIS, DGPI).

Sistemul de Intrare/Ieșire (EES)

Sistemul de Informații Schengen (SIS)

Pliante și afișe privind SIS, destinate publicului

Pliante și afișe privind EES, destinate publicului

ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut