Comunicat Conferință de închidere a Programelor Naționale Afaceri Interne 2014-2020 FAMI-FSI

În actualul context european și național, provocările privind migrația și politicile privind azilul, sistemele de supraveghere și verificare la frontierele externe, a politicii privind vizele, a schimbului de informații și a cooperării transfrontaliere, precum și a măsurilor pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor grave, au reprezentat domeniile finanțate prin Programele naționale 2014-2020 Afaceri Interne, gestionate de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Fonduri Externe Nerambursabile, în calitate de Autoritate Responsabilă FAMI-FSI 2014-2020.

Pentru prezentarea principalelor rezultate obținute prin implementarea proiectelor cofinanțate din fondurile europene dedicate Afacerilor Interne, precum și pentru asigurarea vizibilității sprijinului financiar european din Fondul azil, migrație și integrare (FAMI) și Fondul securitate internă (FSI), Autoritatea Responsabilă a organizat, în data de 11 noiembrie 2024, conferința de închidere a Programelor Naționale 2014-2020 FAMI-FSI.

La conferință au participat reprezentanții din partea Comisiei Europene, conducerii MAI,  Autorității de Audit, autorităților naționale relevante, organizațiilor nonprofit și internaționale care activează în domeniile de finanțare ale Programelor naționale.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate principalele realizări și lecții învățate pe tot parcursul derulării celor 283 de proiecte cofinanțate din fondurile europene dedicate Afacerilor Interne.

Prin intermediul programelor naționale 2014-2020, au fost finanțate și realizate investiții, acțiuni și activități în valoare totală de peste 320 milioane euro, din care 214,2 milioane de euro contribuția UE, pentru gestionarea eficientă a migrației, consolidarea politicii UE privind azilul, pentru asigurarea unui nivel înalt de securitate în UE prin cooperare polițienească pentru prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere și prin gestionarea integrată a frontierelor și sprijinirea politicii UE în materie de vize.

Autoritățile naționale responsabile și beneficiarii proiectelor au reușit să utilizeze aproape integral fondurile europene alocate prin Programele naționale, respectiv gradul de absorbție pe fiecare program/instrument este de peste 109% (FSI cooperare polițienească) și peste 97% (FAMI și FSI frontiere și vize).

Programul național 2014-2020 cofinanțat din FAMI a fost implementat prin proiectele derulate de organizații nonprofit de Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Principalele rezultate obținute prin implementarea acestor proiecte sunt aproximativ 100.000 de persoane asistate pentru integrare sau în domeniul azilului, au fost modernizate sistemele IT relevante, au fost renovate sau extinse centrele teritoriale ale Inspectoratul General pentru Imigrări, au fost achiziționate echipamente și mijloace de transport pentru combaterea migrației ilegale și a fost modernizat și extins Centrul de Tranzit de Urgență CTU Timișoara.

Programul național 2014-2020 cofinanțat din FSI frontiere și vize a fost implementat prin proiectele derulate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Centrul Național SIS, Ministerul Afacerilor Externe, Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației, Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale și Inspectoratul General pentru Imigrări.

Prin intermediul proiectelor finanțate au fost achiziționate 7 mijloace de mobilitate maritimă (nave, șalupe), peste 4000 de echipamente și peste 240 de autospeciale pentru supravegherea și controlul frontierelor. Sistemele IT utilizate pentru managementul frontierelor au fost extinse și modernizate în contextul noilor tehnologii și a cerințelor operaționale existente la nivel european și național. Sediul consultatului din Pretoria, precum și sistemele TIC în domeniul vizelor, au fost modernizate cu sprijinul acestor proiecte.

Programul național 2014-2020 cofinanțat din FSI cooperare polițienească a fost implementat prin proiectele derulate de Inspectoratul General al Poliției Române, Serviciul Român de Informații, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcția Generală Anticorupție, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane,  Direcția Generală pentru Comunicații și Tehnologia Informației și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Proiectele finanțate din această componentă au avut ca rezultate achiziția de echipamente specializate pentru contracararea diferitelor tipuri de criminalitate, dispozitive anti-tero și pentru siguranță a pasagerilor în aeroporturi, laboratoare de analiza a drogurilor, echipamente de investigare a criminalității cibernetice, campanii împotriva traficului de persoane și acțiuni de prevenire, dezvoltarea de sisteme IT la nivel național și conectarea acestora cu rețelele europene. Au fost instruiți 24,392 de specialiști cu responsabilități în asigurarea securității cibernetice, în analiza informațiilor, precum și în identificarea, investigarea și cercetarea faptelor de corupție în achizițiile publice, inclusiv a infracțiunilor privind interesele financiare ale UE. Au avut loc peste 600 de reuniuni, ateliere, seminarii legate de protecția infrastructurii critice și de criza și gestionarea riscurilor.

Cadrul financiar 2014-2020 Afaceri Interne se continuă cu cadrul financiar 2021-2027 a cărui implementare a debutat în 2023 și vizează aceleași domenii de intervenție cu cele menționate anterior și au o sumă totală alocată de peste 306 milioane euro.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

Aproape 32.000 de verificări efectuate cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, citește mai mult aici

15 persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

Efectivele MAI au prins în flagrant 129 de autori de infracțiuni într-o singură zi, detalii aici

Mesajele transmise de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, si de Ambasadorul Odor Balint, Reprezentant permanent al Ungariei la Uniunea Europeană ca urmare a deciziei din COREPER privind accederea României în Spațiul Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, detalii aici

Întrevederea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu delegația Frontex condusă de Hans Leijtens, director executiv al Agenției. Detalii aici

Sari la conținut