Menținerea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea faptelor ilegale, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat, precum și asigurarea intervenției eficiente în situații de urgență au reprezentat principalele misiuni desfășurate de personalul operativ al Ministerului Afacerilor Interne, în ultimele 24 de ore.
Astfel, angajații MAI au intervenit la 3.887 de evenimente, 2.473 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.414 circumscrise situațiilor de urgență.
La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 800 de posibile infracțiuni, aproape 22% dintre acestea fiind sesizări din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică au prins în flagrant 103 autori de infracțiuni, care au săvârșit 104 fapte penale, și au depistat 14 persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost luate măsurile legale. Pentru 52 de persoane au fost dispuse măsuri preventive.
Polițiștii și jandarmii au constatat 6.316 contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 2 milioane de lei. La rândul lor, pompierii au efectuat 145 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 17 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 588 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 532.600 de lei.
În ceea ce privește acțiunile de creștere a gradului de siguranță pe drumurile publice, polițiștii rutieri au retras 229 de certificate de înmatriculare și au reținut 387 de permise de conducere, dintre care 26 pentru consum de alcool.
Dintre misiunile pompierilor desfășurate în ultimele 24 de ore, 1.181 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 49 pentru stingerea de incendii și 11 pentru descarcerare. Pe parcursul intervențiilor pompierilor au fost salvate 34 de persoane.
La rândul lor, polițiștii au salvat o persoană cu intenții suicidale, iar piloții Inspectoratului General de Aviație au asigurat transportul la unități medicale de specialitate a 5 pacienți care aveau nevoie de asistență medicală de urgență.
Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.454 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 149.265 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 92 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 35,3 %.
În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.953 de mijloace de transport și 73.880 de persoane, dintre care 7.438 de cetățeni ucraineni.