Comunicat de presă

În perioada Sărbătorilor Pascale Ortodoxe nu au fost înregistrate evenimente deosebite din perspectiva ordinii și siguranței publice, pe anumite segmente fiind înregistrate scăderi ale infracționalității comparativ cu anii trecuți.

Spre exemplu, infracționalitatea cu violență înregistrată în perioada 30 aprilie – 2 mai a continuat trendul descendent al ultimilor 4 ani. La fel s-a întâmplat și în cazul accidentelor rutiere grave, numărul acestora fiind în scădere față de ultimii ani.

În intervalul de referință, polițiștii au intervenit la aproape 13.000 de evenimente, dintre care peste 10.000 sesizate prin apel unic de urgență 112.
În urma activităților de investigații, aceștia au prins în flagrant 469 de autori de infracțiuni și au depistat 65 de persoane urmărite, dintre care 61 la nivel național și 4 la nivel internațional.
În același interval de timp, pentru abateri rutiere, au fost reținute peste 2.000 de permise de conducere și aproape 500 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește domeniul HORECA, menționăm că, anterior acestei „minivacanțe”, structurile Ministerului Afacerilor Interne au instruit, la nivel național, peste 22.500 de operatori economici, cu privire la prevederile legale în ceea ce privește prevenirea și răspândirea COVID-19.

În acest interval, jandarmii au desfășurat peste 5.000 de misiuni specifice, inclusiv la 92 de solicitări ale unor persoane aflate în pericol. Pentru abaterile de la legislație, constatate în această perioadă, jandarmii au aplicat 2.200 de sancțiuni contravenționale (cifra care se situează sub media zilnică).

În perioada Paștelui, au fost mobilizați, zilnic, peste 5.000 de pompieri care au gestionat 4.041 intervenții în situații de urgență, peste 3.300 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD. Totodată, în sprijinul echipajelor terestre au acționat și elicopterele SMURD, astfel încât, în acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul General de Aviație a efectuat 30 de misiuni prin care au fost salvate 25 de persoane. În afara acestor situații, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 193 de incendii, precum și în alte 478 de intervenții, în sprijinul comunităților. Echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină pentru extragerea persoanelor implicate în 24 de accidente rutiere.

În Noaptea de Înviere au fost operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde a participat un număr mare de persoane, un aspect important fiind acela că au fost respectate măsurile de prevenire a incendiilor și nu au fost înregistrate incendii la lăcașurile de cult.

În ceea ce privește situația la graniță, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, iar în funcție de valorile de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire din țară. Comparativ cu anul trecut, a fost înregistrată o creștere de peste 3 ori a tranzitului de persoane și turisme. Cea mai tranzitată frontieră a fost, în continuare, cea cu Ungaria pe unde, în ultimele 3 zile au efectuat formalitățile aproximativ 64.000 de persoane cu peste 30.000 de mijloace de transport.

Referitor la respectarea măsurilor dispuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, la nivelul întregii țări, în acest interval, au fost verificați aproximativ 14.000 de operatori economici, fiind identificați doar 31 de operatori care nu respectau măsurile pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19.
Dintre cele peste 200 de mii de persoane verificate, în jur de 10.000 nu au respectat măsurile sau interdicțiile impuse.
În ultimele 3 zile, pentru neregulile constatate, au fost aplicate peste 11.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2,4 milioane de lei.
De asemenea, față de patru persoane au fost începute cercetări pentru comiterea a 11 infracțiuni, printre care zădărnicirea combaterii bolilor și fals în declarații cu privire la motivul deplasării.
Totodată, au fost întrerupte 16 petreceri private, în fiecare caz în parte fiind dispuse măsuri de sancționare pentru nerespectarea regulilor pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Acțiunile de verificare a respectării măsurilor dispuse în contextul pandemiei de COVID-19 vor continua și în perioada următoare, obiectivul fiind limitarea numărului îmbolnăvirilor la nivelul populației.

Mulțumim cetățenilor care au dat dovadă de responsabilitate și au respectat măsurile de protecție sanitară. Totodată, conducerea ministerului transmite mulțumiri celor 26.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și piloți ai MAI care au fost la datorie în aceste zile pentru asigurarea și menținerea măsurilor de siguranță publică.

Responsabilitatea cetățenilor, dar și profesionalismul angajaților MAI au făcut ca aceste Sărbători să decurgă fără probleme deosebite care ar fi putut să afecteze ordinea și siguranța publică.

Efectivele MAI rămân în teren și astăzi pentru a ne asigura că și ultima zi de minivacanță decurge fără probleme și românii care au fost plecați în aceste zile revin cu bine acasă.

 


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut