Comunicat de presă

Ministerul Afacerilor Interne se alătură Campaniei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, printr-o serie de acțiuni al căror scop este să atragă atenția opiniei publice asupra fenomenului violenței domestice căreia îi cad victime femeile.

În acest context, începând cu data de 25 noiembrie, dată instituită pentru marcarea Zilei internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor și până la data de 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului, clădirea sediului central al Ministerului Afacerilor Interne, aflat în Piața Revoluției nr. 1A, va fi luminată în culoarea portocaliu – culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor la nivelul ONU. Aceeași culoare se va regăsi, de asemenea, pe pagina de internet a MAI.

 

Cu ocazia acestui moment, ministrul Afacerilor Interne a declarat: „Ca ministru al Afacerilor Interne susțin ferm eforturile instituționale pentru a combate violența asupra femeilor sub toate formele sale, știind că acest fenomen prin gravitatea și complexitatea lui lasă răni adânci în întreaga societate.

Nu există nicio justificare pentru violență! Este nevoie de acțiune, politici publice de sprijin și participare activă pentru a preveni și a limita abuzurile asupra femeilor.

Cu toții putem face mai mult și vă invit să nu închidem ochii în fața niciunui act de violență fundamentat pe diferență de gen.

Suferința fizică sau psihologică a femeilor este suferința unei întregi societăți și are impact major asupra generațiilor viitoare!”

 

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale specializare acționează pentru reducerea infracționalității circumscrise violenței domestice, pentru încurajarea victimelor să apeleze la instituțiile statului atunci când se confruntă cu situații de violență și pentru sancționarea și tragerea la răspundere a celor care săvârșesc astfel de fapte.

Pentru a veni în sprijinul activității operative, au fost aduse o serie de modificări legislative care să le permită polițiștilor intervenția rapidă în sprijinul victimelor. Astfel, începând cu anul 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, un instrument complementar ordinului de protecție, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri cum ar fi evacuarea temporară din locuință a agresorului și stabilirea unei distanțe minime față de victimă.

De la începutul anului, au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție provizorii și peste 7.800 de ordine de protecție.

Totodată, în acest an, a intrat în vigoare Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale prin care se stabilește că Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME) va deveni operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violență domestică în care a fost emis un ordin de protecție.

Acest sistem va înlesni monitorizarea respectării ordinelor de protecție emise și va permite intervenția mai rapidă și eficientă a forțelor de ordine.


Alte articole:
ULTIMA
ORĂ

RAIL ACTION DAY–Active Shield. Detalii aici

Persoane dispărute sau urmărite, depistate de polițiști. Citiți mai mult

Cooperare polițienească pentru combaterea criminalității. Detalii aici

Update – percheziții domiciliare la persoane bănuite de înșelăciune și operațiuni financiare frauduloase – smishing. Detalii aici

Echipajele de ordine publică au prins în flagrant, în ultimele 24 de ore, 207 autori de infracțiuni. Detalii aici

25 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, detalii aici

În cursul zilei de ieri, în aplicația eDAC, au fost efectuate peste 22.500 de verificări, detalii aici

În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri au reținut 637 de permise de conducere. Detalii aici

Sediu nou pentru polițiștii din Vama Veche. Detalii aici

Forțe suplimentare pe litoral pentru siguranța cetățenilor în sezonul estival 2024. Detalii aici

Sari la conținut